Business

Minister vil belønne danskere for at skrotte gamle brændeovne

2000 kroner skal ejere af gamle brændeovne have i præmie, hvis de vælger at skrotte de forurenende ovne.

Det mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som er på vej med en skrotningsordning, siger hun til Politiken.

- De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor er jeg på vej med en skrotningsordning.

Først-til-mølle

Ordningen bliver sat i værk midt i november, og pengene fordeles efter først til mølle-princippet. Den samlede pulje er på 45 millioner kroner, og det rækker til at skrotte små 17 procent - eller i alt 21.000 ovne.

Eva Kjer Hansen siger til Politiken, at i forhold til de 150.000 forurenende ovne er muligheden for, at 21.000 bliver skrottet, ikke meget, hvis man skal måle det i en nettogevinst for miljøet.

- Men det er nu engang de penge, der er sat af, og jeg tror, at denne ordning kan sparke gang i skrotningen af de andre gamle ovne, også ved at give anledning til en snak hjemme i familierne om, hvorvidt den brændeovn, man har nu, også er den miljømæssigt rigtige, siger Eva Kjer Hansen til Politiken og tilføjer, at selv om puljen hurtigt vil blive brugt op, bliver der ikke afsat flere penge til formålet.

Råd: Forureneren skal betale

Men det er ikke nogen god idé, mener Det Økologiske Råd. De ser hellere, at man motiverer brændeovnsejerne via afgifter på brændefyring.

- Vi er ikke tilhængere af en skrotningsordning, hvor skatteyderne betaler folk for ikke at forurene med deres brændeovne.

- Vi er tilhængere af et forureneren betaler-princip, hvor man via afgifter på brændefyring motiverer folk til at skrotte deres brændeovne og bruge miljørigtige varmekilder, siger seniorkonsulent Kåre Press-Kristensen til Politiken.