Business

Danmark er det bedste iværksætterland i Europa

Danmark er blevet udnævnt til det bedste iværksætterland i Europa. Og hovedstadsområdet er blevet udnævnt til den bedste region i Europa.

- At Danmark er nummer et i Europa er en kæmpepræstation, for det er langt over lande som Frankrig Spanien og Italien. Der er noget unikt i jeres økosystem, der giver jer succes, siger manden bag undersøgelsen Global Entrepreneurship Index 2015, Zoltan Acs.

Han er professor ved London School of Economics og er i København i disse dage, netop for at deltage i en konference om iværksætteri.

Listen over lande, der er dygtige til iværksætteri, omfatter 130 lande verden over. 2015-listen, som ikke er offentliggjort endnu, toppes af USA, Canada og Australien på de tre øverste pladser. Og så kommer Danmark på fjerdepladsen som det bedste europæiske land.

Det er to trin op ad listen i forhold til 2014, hvor USA, Canada og Australien også indtog de tre øverste pladser. Men dengang efterfulgt af Storbritannien på fjerdepladsen, Sverige på femtepladsen og Danmark på sjettepladsen.

Danmark scorer blandt andet højt på selve indstillingen til at skabe noget nyt, på evnen til at bruge ny teknologi og på opfindelse af nye produkter.

Det er blevet meget lettere

Blandt danske iværksættere er man enige i, at det ikke er så svært som det har været at være iværksætter i Danmark.

- Det er blevet meget mere almindeligt at snakke om start-ups. Det er noget der sker på daglig basis. Jeg føler folk er meget friske på at involvere sig i start-up, hvad enten det er at starte noget selv eller blive medarbejder her, siger Christian Holm, der er en af medstifterne af virksomheden Peakon, der startede for seks måneder siden og nu har 13 medarbejdere.

Det er dog stadig et problem at skaffe den risikovillige kapital i Danmark.

- Det er blevet bedre, men det er ikke let og ikke så let som andre steder, siger Christian Holm.

Tag en tur til San Francisco

Problemet er, at Danmark ikke er så stort, siger en anden dansk iværksætter. David Helgason er medstifter af software-virksomheden Unity, der stadig ligger i Danmark, men har flyttet hovedkontoret til San Francisco.

- Dybden af økosystemet er ikke så stor. Der er ikke så mange, der har lavet to, tre, fire virksomheder før, og der er ikke så mange folk, der har haft succes. Der er flere end nogensinde før. Jeg rejste væk for seks år siden og er kommet tilbage for nylig. Det er blevet meget, meget bedre, siger David Helgason.

Han råder alle iværksættere, i hvert fald på hans eget teknologiområde, til at tage en tur til San Francisco og komme hjem med erfaringer og måske også med den fornødne kapital:

-Der er specialister på stort set alle områder. Og der er også en hvileløshed og en kompromisløshed, der gør at folk, som man i Danmark ville betragte som en kæmpesucces, de går igen og prøver noget nyt. I virkeligheden fordi de betragter sig selv som en relativ fiasko i forhold til Google og Facebook og så videre. Det giver sådan en galskab. Jeg ved ikke om det er godt for sjælen, men det er i hvert fald godt for iværksættermiljøet, siger David Helgason fra Unity.