Business

Alt for dyrt: Her må du aldrig stille din fryser

Folk i massevis stiller fryseren ude i skuret, garagen eller carporten. Det er dog en særdeles dårlig ide som koster mindst 500 kroner mere i strøm om året, lyder det fra Energitjenesten i indslaget ovenfor.

- Folk tænker, at det er billigere i strøm at stille fryseren ude i skuret end indenfor, fordi det er koldt udenfor i forvejen. Men det koster omkring 500 kroner mere i strøm om året, og i nogle tilfælde op til 1.000 kroner, siger energiteknolog hos Energitjenesten Janus Hendrichsen til TV 2.

Han peger på, at grænsen går ved 16 grader. Står fryseren ved en lavere temperatur, bliver elregningen dyrere og desuden tager fryseren skade, fordi den skal køre meget mere for at holde det samme tryk.

Samme problem som med din bil

Står fryseren ude, sker der det samme med fryseren som med en bil, der skal starte, når det er koldt, påpeger han.

- Forestil dig, at motoren på din bil aldrig bliver varm. Det er det, der sker med fryseren, når den står ude, siger Janus Hendrichsen.

Problemerne opstår, fordi fryserens kompressor-olie bliver tyk, når fryseren står ved en temperatur, der er lavere end 16 grader. Når olien bliver tyk, smører den ikke kompressoren, som det ellers er meningen. Det betyder, at den såkaldte stempelring i kompressoren bliver slidt, fordi den ikke bliver smurt.

- Herefter risikerer kompressoren at blive utæt, og så er den nødt til at køre meget mere for at lave det samme tryk. På den måde smadrer du kompressoren, ligesom du gør med en bil, der ikke har motorolie på, siger energiteknologen.

Du går glip af gratis varme

Udover en dyrere elregning og risikoen for en ødelagt fryser, går du også glip af den varme, en fryser afgiver.

Bag såvel en fryser som et køleskab sidder et apparat, der sender varmen væk. Når fryser og køleskab køler ned, så bliver rummet til gengæld varmet lidt op.

- Den varme går du også glip af, når fryseren ikke står inden for. Du får altså mere for pengene, når fryseren står inde, end hvis du smider den udenfor og dermed smider den varme væk, siger Janus Hendrichsen.

De ovenfor beskrevne konsekvenser og processor er i øvrigt de samme for et køleskab som for en fryser.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du nemt sparer mere end 1.000 kroner på belysningen af dit hjem hvert år.

Dine Finanser

  • Dine Finanser er TV 2s privatøkonomiske magasin præsenteret af Christian Kjær.
  • Christian Kjær er redaktør og vært på programmet.
  • Han skriver desuden artikler og analyser på TV2.dk.
  • Siden 2008 har Christian Kjær arbejdet med penge- og finansjournalistik på TV 2.
  • Inden da har han skrevet for Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende.