Business

Carlsberg-boss skal købe ølaktier for millioner

Hollænderen Cees 't Hart er blevet budt velkommen i Carlsberg med et klart defineret ønske fra bestyrelsen om at bruge et stort millionbeløb på aktier i Carlsberg.

I august købte den nye topchef for 2 millioner kroner ølaktier, men det er langt fra nok. Bryggeriets bestyrelse ser gerne, at Cees 't Hart ejer Carlsberg-aktier for 150 procent af sin årsløn, for at ledelsen lige som aktionærerne har egne sparekroner på spil.

Dermed mangler han at købe for små 15 millioner, hvis man går ud fra en årsløn tæt på forgængeren Jørgen Buhl Rasmussens.

- Bestyrelsen opfordrer den nye administrerende direktør til at eje aktier i selskabet. Ud over det implicitte incitament demonstrerer det forpligtelse over for og og involvering i forretningen, siger bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher om begrundelsen for at have indført målsætningen om topdirektørernes store aktiekøb.

Bestyrelsesforeningen går ind for aktivt ejerskab, herunder at ledelserne for egne penge køber aktier i stedet for kun at blive stillet aktieoptioner i udsigt.

Investorerne ønsker chefers aktiekøb

Flere tunge investorer som Danske Invest bakker op om tankegangen, og det samme gør kapitalforvalteren Investering & Tryghed, der har flere gode eksempler på selskaber i Sverige og Herhjemme, hvor ledelserne har købt stort ind af egne aktier. 

- Det er en naturlig del af en topledelse, at direktørerne også ejer aktier i selskabet. Det lægger vi meget vægt på, når vi kigger på, om vi skal investere i en virksomhed. Det handler om at kunne se ledelsens dagsorden og ejerskab, siger aktiechef Per Jørgensen.

Han fremhæver Royal Unibrew, hvor topchef Henrik Brandt under bryggeriets dybe krise købte aktier for et mindre millionbeløb, der i dag er vokset til et pænt trecifret millionbeløb. Per Jørgensen har også investeret i den nordjyske tekstilproducent Gabriel Holding, hvor ledelsen i maj købte en betydelig aktiepost fra en storaktionær. 

Stine Bosse: En balancegang

Også Stine Bosse, der har haft erfaring som topchef for forsikringsselskabet Tryg og nu er medlem af en række bestyrelser, nikker anerkendende til topdirektører med hånden på kogepladen. 

- Jeg kan godt lide, at ledelserne er i samme båd som aktionærerne og dermed også kan mærke, når aktien har det hårdt. Men det er vigtigt at holde en balance, for selvom jeg støtter stærke økonomiske incitamenter, skal man også tænke på, at der er flere interessenter - især kunder, men også medarbejdere og samfundet - som også gerne vil have en sund virksomhed om fem-ti år, siger Stine Bosse.

Det er ikke kun Cees 't Hart, der skal hoste op i Carlsberg-toppen. Sammenlignet med hvad den nu fyrede Jørn P. Jensen fik, skal den kommende finansdirektør investere for omkring 14,5 millioner kroner i Carlsberg-aktier for at gøre bestyrelsen tilfreds.