Business

Pristjek: Så meget koster disse hobbyer i strøm

Rigtig mange danskere betaler en mindre formue for deres hobbyer, men mange betaler muligvis en ekstraregning - helt uden de ved det.

Energiselskabet NRGi har set nærmere på strømudgifterne til danskernes hobbyer. Undersøgelsen viser, at hobbyen kan blive meget dyrere, hvis man ikke ser sig for.

Energiselskabets energirådgiver, Benny Hebsgaard. har mødt mange, der er blevet overrasket over, hvor meget deres gamle apparater bruger i strøm. Har man en hobby, som kræver et højt strømforbrug, bør man gå efter et energivenligt produkt, der har en mærkning på A++. Det kan betale sig, fortæller han.

- Gør man ikke det, kan man godt forvente, at elregningen stiger væsentligt, siger Benny Hebsgaard til TV 2.

Her kan du se energirådgiverens råd til, hvordan man reducerer sit forbrug, hvis man har en strømslugende hobby:

Vinelskeren

Er du typen, der elsker vin så meget, at du enten har købt eller overvejer at anskaffe dig et vinkøleskab, skal du indstille dig på, at det ikke kun er vinen, der koster dig penge.

Et vinkøleskab er en af de største 'hobby-strømslugere', du kan investere i, og for hvert skab, du ejer, skal du regne med et ekstra strømforbrug på mere end 300 kilowatt-time om året for et vinkøleskab i en almindelig størrelse. Det svarer til omkring 500-700 kroner pr. vinkøleskab.

Vil du skære ned på strømforbruget, er der to veje, du kan gå. Enten kan du droppe vinkøleskabet og finde et koldt og mørkt sted, hvor du kan opbevare din vin. Kan du ikke undvære et vinkøleskab bør du gå efter et med energimærke A+ eller højere.

Vælger du et vinkøleskab med energimærke A+ eller højere i stedet for energimærke E, vil du minimum kunne spare 50 procent i det årlige elforbrug, lyder det fra energirådgiver Benny Hebsgaard.

Kaffe-entusiasten

Går du så meget op i kaffe, at du har anskaffet dig en espressomaskine, som du bruger mange gange om dagen, skal du ligesom vinelskeren regne med en ekstra strømregning.

Hver gang du bruger maskinens kværn og opvarmer, trækker du nemlig store veksler på din elregning, viser NRGis undersøgelse.

Eksempelvist koster en helt almindelig maskine på 1400 watt, som står tændt i mere end 30 minutter hver dag i omegnen af 510 kroner om året i strøm. Ifølge Benny Hebsgaard findes der ældre modeller, der kan koste helt op til 4.000 kroner om året alene i elforbrug.

Vil du spare på strømforbruget på denne front, skal du derfor gå efter en maskine med energimærket A++ og derudover slukke maskinen helt, når den ikke er i brug, så den ikke sluger standby-strøm. Finder du en maskine på 1000 watt eller derunder, og husker du at slukke den helt, vil du kunne spare et par hundrede kroner om året, viser Benny Hebsgaards beregninger.

Fiskevennen

Det kan være flot med et stort akvarium, hvis man godt kan lide fisk, men det er ikke billigt. Går du op i fisk, og er du indehaver af et større akvarium på eksempelvis 500 liter, er udgifterne til strøm lige så væsentlige som udgifter til udstyret.

Et akvarium i denne størrelse koster nemt 1.500-2.000 kroner om året i strøm, anslår Benny Hebsgaard.

Kan du nøjes med et mindre akvarium, bør du overveje, om det gamle skal skiftes ud. Et akvarium på 100 liter kræver en mindre pumpe, mindre belysning og mindre opvarmning, og det vil kunne hugge omkring 80 procent af det årlige elforbrug – set i forhold til det store skrummel - hvis du skifter.

Computernørden

Dyrker dine børn eller du selv en hobby, der kræver mange timer foran en computerskærm, og har du opgraderet dit udstyr med en hjemmeserver, kan det ses på din elregning.

En hjemmeserver bruger ikke ret meget i strøm - typisk 30-80 watt. Til gengæld står den tændt uafbrudt, og det er ikke billigt. Typisk koster en hjemmeserver omkring 1.400 kroner om året. Har du også en stationær PC, skal du regne med en ekstraregning på yderligere 950 kroner om året, hvis den står tændt i mere end 10 timer i døgnet.

Det giver samlet set 2.350 kroner på elregningen.

Den oplagte vej til at spare penge på denne front er at slukke sin computer helt, når den ikke skal bruges. Derudover bør du overveje, om du overhovedet har brug for en hjemmeserver. Alternativt skal du overveje, om du bør skifte den gamle ud med en ny, anbefaler Benny Hebsgaard.

Hvis du har en energivenlig computer med et forbrug på 80 watt, og står den kun tændt i fem timer dagligt, giver det en besparelse i det årlige strømforbrug på 69 procent, mens en mindre server med et forbrug på 30 watt kan reducere strømforbruger med yderligere 63 procent.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du nemt sparer 1.100 kroner på belysningen af dit hjem hvert eneste år.

Om undersøgelsen

Udregningerne er baseret på gennemsnitligt forbrug på nævnte apparater og med en vejledende elpris på 2 kroner pr. kilowatt-time. 

Apparaternes effekt og forbrug varierer efter mærke, størrelse og alder.

Kilde: NRGI