Business

Millioner følger dansk computerspils-guldfugl

Se eSport på TV 2 Play her

Det har altid handlet om kærligheden til computerspillet Counter-Strike, men nu kan hobbyen også mærkes på bankbogen hos Martin Rosenbæk og Per Lambæk, der ser ud til at have ramt en guldåre.

For 15 år siden så HLTV.org dagens lys og er i dag verdens største nyheds- og overbliks-site for det holdbaserede skydespil Counter-Strike. 

Ved et stævne i Paris for et år siden gik det op for stifter Martin Rosenbæk, at det kunne blive stort at holde fans af Counter-Strike opdaterede og ikke mindst tilbyde at se computerspilskampene.

2 millioner flere brugere

Tallene taler for sig selv. Den danske hjemmeside har den seneste måned fået 2 millioner flere brugere, hvor 3,2 millioner den seneste måned har brugt hjemmesiden med enorme 165 millioner sidevisninger. Det svarer til en vækst i forhold til for et år siden på henholdsvis 160 pct.

- Siden foråret er det gået amok med brugere, og der er kommet økonomi i vores hjemmeside og gaming generelt, siger Martin Rosenbæk.

Med udsigt til god indtjening har HLTV.org siden juni været anpartsselskab med tre ansatte i kontoret i Aarhus efter at have været et hobbyprojekt med blot 666 euro investeret i servere.

Det hele handler om computerspil på nettet som Counter-Strike, Dota og Leagues of Legends (LoL), som efter at have levet et liv under de flestes radarer ifølge branchen, Danske Spil og eksperter i øjeblikket bryder gennem lydmuren med potentielt store danske erhvervssucceser i sin slipstrøm.

Danske Spil satser stort

Danske Spil er begyndt at udbyde odds på blandt andet Counter-Strike-kampe, og selvom egames fortsat er en lille niche i Danske Spil-familien, er pengevæddemålene tredoblet i år.

- Det eksploderer lige nu, og det ses tydeligt på vores omsætning. Vi har været i gang i et år og udvider allerede nu til at have tre-fire gange så mange spil, siger Kasper Nemeth, der er fuldtids odds-sætter på egames i Danske Spil.

Danske Spil gik sidste år ind i esport og har allerede nu flyttet computerspil væk fra en lille nicheenhed til at have egen strategiske plan med store vækstforventninger. Ingen anden sportsgren vokser hurtigere end epsort hos Danske Spil, og derfor har esport fået sit eget tv-program hos Danske Spil, der ud over sit sponsorat af spillet DOTA på TV 2 Zulu også planlægger større sponsorater af de bedste danske esport-mandskaber.

HLTV.org og Danske Spils tro på et købestærkt publikum er ikke grebet ud af den blå luft. Det er blevet så populært at se de bedste spille computerspil, at en Counter-Strike-turnering i Köln i august havde 11.000 betalende tilskuere, mens halvanden million så med på streaming, når Danmark spillede. I morgen starter verdensmesterskabet i Leauges of Legends i Berlin, hvor 20.000 billetter blev revet væk på 25 minutter.

LOL-drenge og fodbolddrenge

Lektor fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet, Anne Mette Thorhauge, forsker i blandt andet computerspil og ser et udbredt kollektivt aspekt hos de unge.

20 procent af spillerpopulationer spiller for eksempel ofte i hold og ofte imod andre og dyrker på den måde den samme type aktiviteter omkring spillene, som man dyrker omkring flere fysiske sportsgrene. 

- Der former sig en gruppe af LOL-drenge, der diskuterer computerspillet og ser andre spille det, på nøjagtig samme måde som andre interesserer sig for fodbold. Efterhånden som denne gruppe vokser, begynder der også at være penge i annoncering og sponsorater, siger Anne Mette Thorhauge.

Danmark er overrepræsenteret i at udvikle spil på den globale scene - IO Interactives Hitman som bedste eksempel - men ud over spiludviklere, affødte virksomheder som HLTV.org og Steelseries, der laver gaming-tastaturer, har Danmark nogle af de bedste spillere og hold i verden.

Det er der penge i. For et år siden kunne esport-spillere få en kontrakt mellem 2000 og 10.000 kroner om månedens samt lidt præmiepenge, men i dag bliver der underskrevet millionkontrakter.

De fem danske gutter i starten af tyverne på det danske verdenselitehold Team SoloMid lever alle af at spille og træne Counter-Strike med pæne femcifrede månedslønninger. For nylig vandt holdet 400.000 kroner for tre dages arbejde i Dubai.