'Ukendt' dansker til tops i udlandet: Er han verdens bedst betalte dansker?
53-årige Søren Wølck Schrøder er i årevis smuttet under radaren herhjemme, men i udlandet har de lagt mærke til danskeren.
Og det er der da ogsĂĄ god grund til.
Aarhusianske Søren Wølck Schrøder – eller Soren W. Schroder, som de kalder ham i USA – er nemlig kravlet helt til vejrs i globalt erhvervsliv som topchef i Bunge, der er en af verdens største og ældste fødevarevirksomheder med hovedsæde i White Plains nord for New York.
Bunge og selskabets 35.000 ansatte verden over omsatte i 2014 for næsten 390 milliarder kroner i handel og produktion af alt fra soyabønner til korn, sukker og gødning. Det store samlede salg betyder, at Bunge er større end A.P. Møller – Mærsk, der sidste år omsatte for 320 milliarder kroner i samme periode og er Danmarks klart største selskab, målt på omsætning.
Tjener dobbelt af Mærsk-chef
At der er tale om en virksomhed af en vis kaliber afspejler sig også i lønposen.
Ifølge Bloomberg høstede Søren W. Schrøder, der blev topchef i juni 2013, i 2014 en samlet løn – inklusive bonus – på 68 millioner kroner.
Det gør ham formentlig til den bedste lønnede danske direktør i verden. I hvert fald tjener han meget mere end Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen, der må ”nøjes” med omkring halvdelen, men alligevel er lønførende i Danmark.
Rene topstillinger hos Bunge
Vejen til erhvervstoppen startede med en opvækst i Aarhus, som senere blev skiftet ud med en tilværelse i det nordøstlige USA, hvor Søren W. Schrøder gennemførte en bachelor i økonomi på Connecticut University.
Efter studierne i den første halvdel af 1980’erne blev den unge dansker ansat hos fødevareselskabet Continental Grain, som er en konkurrent til Bunge. Her var han i over ti år, indtil den helt store spiller og Bunge-rival, Cargill, hentede ham ind.
Karrieren hos Cargill, der har over 140.000 ansatte, blev dog meget kort. Bunge formåede i 2000 at lokke ham til en stilling som global protein-direktør i hovedkvarteret i byen White Plains i staten New York.
Kort tid i dansk selskab
Herfra er det gået slag i slag for danskeren, der indtil den ultimative forfremmelse i sommeren 2013 har været udstationeret i Schweiz som chef for Europa og St. Louis i USA som chef for USA, Canada og Mexico.
Derudover oplyses det, at danskeren sideløbende med topjobbet er medlem af hollandske Rabobanks rådgivningskomite for agrobusiness (fødevareforretning, red.) i Nordamerika.
Selvom Søren Wølck Schrøder er et ganske ubeskrevet blad herhjemme, har han dog været på banen i dansk erhvervsliv. Fra 1997 til 2000 var han medlem af bestyrelsen i aarhusianske Scanola, der er en protein- og oliefabrik og dermed samme branche som Bunge. Dengang havde han adresse i byen Savannah i staten Georgia.
Ved ikke meget om ham
Erhvervsmandens private affærer ved man omvendt ikke meget om. Trods en stribe samtaler og mailudvekslinger med flere ansatte i Bunge afviser selskabet høfligt at fortælle noget som helst om danskerens familieforhold, bosted eller hvornår han kom til USA.
Oplysningen om opvæksten i Aarhus kommer dog fra pressechef i Bunge Susan Burns.
Selvom det har været meget svært at indhente oplysninger om Søren Wølck Schrøder – og ikke mindst tale med hovedpersonen selv – er det dog ikke et udtryk for, at han gemmer sig fra offentligheden.
Tværtimod er danskeren citeret i en række medier, blandt andet Bloomberg og Financial Times. Derudover kan han ses i en lang og veloplagt tale på Webster University i Missouri, hvor han modtages med fine klapsalver.
Aktie bølget op og ned
Hvis man tager et kig på Bunges aktiekurs siden ansættelsen, tyder det på en begivenhedsrig tid for Søren Wølck Schrøder.
Da han tiltrådte i juni 2013 kostede en aktie knap 70 dollar, og derefter gik det fint frem til 92 dollar per aktie, men siden sommeren 2015 er Bunges aktie faldet markant i værdi til nu at ligge omkring 73 dollar.
Det er til trods for, at han ved sin indsættelse annoncerede et omfattende program for tilbagekøb af aktier, der er en måde at belønne investorerne på. Det er typisk en øvelse, der presser værdien af aktien i vejret, og det så ud til at fungere sådan længe. For tre måneder siden gik det imidlertid den stik modsatte vej efter et regnskab for andet kvartal af 2015, der skuffede markedet markant.
Hos analytikerne er der dog tro på, at selskabets værdi vil stige fremadrettet. Både Credit Suisse, Citigroup og Scotiabank har kursmål over 85 dollar.
Flere danskere i toppen
Som et kuriosum kan det nævnes, at Søren Wølck Schrøder ikke er ene dansker i koncerndirektionen hos Bunge.
CEO for Europa, Mellemøsten og Afrika er Tommy Jensen, der er uddannet fra Aarhus Universitet og har en fortid i blandt andet Jyske Bank, mens Brian Thomsen er direktør for Bunge Global Agribusiness og Bunge Product Lines.