Business

Novo bygger ny fabrik - denne gang i Iran

Novo Nordisk har indgået en aftale med de iranske myndigheder om byggeriet af en stor fabrik i landet.

Atomaftalen med Iran har åbnet for nye muligheder i landet i forbindelse med, at sanktionerne efter planen bortfalder næste forår.

Det har Novo Nordisk blandt andet reageret på. Medicinalvirksomheden har underskrevet en hensigtserklæring med de iranske sundhedsmyndigheder, som drejer sig om byggeriet af en stor fabrik, der skal producere insulinpennen Flexpen.

- Vi er glade for denne aftale om at etablere produktion i Iran. Den understreger vores langsigtede engagement i Iran, der er et land, hvor der ifølge International Diabetes Federation er tæt ved fem millioner diabetikere, siger Ole Mølskov Bech, leder af Novos forretningsområde Near East.

Han fortæller desuden, at planerne har været undervejs i lang tid, og at man formentlig var gået i gang med byggeriet, selv om atomaftalen ikke var blevet til noget.

- Medicin har ikke været omfattet af sanktionerne, og vi har haft eget datterselskab i Iran i 10 år.

- Men vækstpotentialet i landet er meget større nu. Der er udsigt til en betydelig vækst i Irans økonomi, og det betyder også, at man får bedre råd til at investere i sundhed, siger Ole Mølskov Bech til Ritzau.

Selv om Novo altså har drevet forretning i Iran i mange år, har det været vanskeligt på grund af sanktionerne.

Manglen på udenlandsk kapital og basale mangler som eksempelvis it-udstyr har betydet, at der trods stor efterspørgsel på insulin har været svære markedsvilkår.

Byggeriet af den nye fabrik er først færdigt om fem år og vil sammenlagt koste cirka 70 millioner euro (cirka 522 millioner kroner).

Opførelsen af den nye fabrik vil skabe 160 arbejdspladser. Novo beskæftiger i forvejen 120 medarbejdere i Iran.