Business

Novo investerer 13 milliarder i to fabrikker - den ene i Danmark

Novo Nordisk vil investere 13,1 milliarder kroner de næste fem år i to nye fabrikker, hvor den ene får base i Måløv i Københavns Omegn.

Det sker i forbindelse med, at firmaet indleder endnu et stort program i dets udvikling af medicin til behandling af type 2 diabetes.

Programmet, det såkaldte 3-program, går ud på at fremstille tabletter til behandling af type 2-diabetes.

Det er stoffet GLP-1-analog Semaglutid til behandling af diabetes, som man nu vil producere i tabletform.

Novo åbner to fabrikker - den ene i Danmark

Den ene af fabrikkerne bliver et nyt produktionsanlæg til fremstilling af en række aktive lægemiddelstoffer i byen Clayton i staten North Carolina i USA. Den anden fabrik bliver en færdigvarefabrik i Måløv i Danmark. Den endelige projekt- og investeringsplan vil blive præsenteret til godkendelse i Novos bestyrelse i 2016.

- Det er en stor udfordring at fremstille proteinbaserede lægemidler som Semaglutid i tabletform og producere dem i stor skala, og med den beslutning, vi har meldt ud i dag, har vi nået en vigtig milepæl på vejen til at nå det mål, siger koncerndirektør for forskning og udvikling i Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen, ifølge en pressemeddelelse.

Novo-studiet vil omfatte 8000 deltagere med type 2-diabetes

Novo Nordisks studie med stoffet Semaglutid i tabletform får navnet Pioneer, og vil omfatte i alt syv studier med 8.000 deltagere med type 2-diabetes. Der vil blive gennemført seks sikkerheds- og effektstudier samt et studie, der skal undersøge hjerte-kar-sikkerheden af Semaglutid i tabletform.

Det første studie ventes indledt i første kvartal og vil undersøge effekten af Semaglutid givet en gang dagligt i doser på 3 milligram, 7 milligram og 14 milligram sammenlignet med en daglig dosis på 100 milligram af diabetestabletten Sitagliptin, der markedsføres under navnet Januvia af Merck.

Den første tablet vil først kunne lanceres i 2021.

Aktieanalytiker: Positiv nyhed

Ifølge Søren Løntoft Hansen, der er aktieanalytiker i Sydbank, så er nyheden om en investering på 13,1 milliarder kroner en meget positiv nyhed fra Novo Nordisk.

- Det er en positiv nyhed, siger Søren Løntoft Hansen til TV 2, der dog forklarer, at nyheden ikke har den store effekt på Novo Nordisk aktier onsdag eftermiddag.

- Det kan også ses i lyset af, at det er en betydelig investering man foretager sig, med en risiko for, at det ikke kommer på markedet, siger Løntoft Hansen.

Sender godt signal til USA

Løntoft Hansen forklarer, at der er en god grund til, at Novo Nordisk vælger at placere en fabrik i USA, der er medicinalgigantens største marked.

- Medicinalselskabet sender et positivt signal til det amerikanske marked ved at åbne fabrik i North Carolina. Det vil uden tvivl også fange amerikanske investorers interesse, siger Søren Løntoft Hansen.

Søren Løntoft Hansen forklarer, at investorer og analytikere i starten af august var en anelse skuffede over, at man ikke udmeldte nyheden om type 2-diabetes medicin på tabletform, da man allerede på det tidspunkt havde lagt i kakkelovnen til at gå videre med fase 3-programmet.