Business

Kurserne rasler ned - samtlige eliteaktier i rødt

Det danske eliteindeks C20 Cap oplevede torsdag et historisk stort fald, og tingenes tilstand har ikke ændret sig fra åbningen fredag, hvor samtlige 20 aktier i indekset dykker mærkbart. Efter ti minutters handel ligger det danske eliteindeks 2 procent lavere, efter at indekset torsdag faldt hele 3,23 procent.

De finansielle markeder generelt er præget af nervøsitet, hvilket blandt andet er relateret til vækstbekymringerne om Kina, hvorfra der natten til fredag kom et nyt sæt skuffende nøgletal. Denne gang var det PMI-data for den kinesiske fremstillingsindustri, der skuffede, og først gav store fald på de asiatiske børser.

Nedturen på de asiatiske markeder har nu bredt sig til Europa, og senere på dagen ventes turen at komme til USA, hvor futures indikerer fald i størrelsesordenen 0,4-0,5 pct. I London, Paris og Frankfurt er de toneangivende indeks fredag morgen faldet omkring 1,5 pct.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan du kommer godt igennem en periode med aktiefald. Artiklen fortsætter under tv-indslaget.

- Det er sikkert først og fremmest usikkerheden med hensyn til den økonomiske vækst i Kina, som gør investorerne nervøse og får dem til at trække sig fra aktierne. Dels i relation til den økonomiske udvikling, men ikke mindst af frygt for, hvad et eventuelt sammenbrud i de kinesiske aktier vil kunne have og få, skrev investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar fredag morgen.

Selvom der er mere uro på vej, så vil der næppe blive tal om en markant korrektion, mener han.

- Renterne forbliver alt i alt lave, Europa er økonomisk på vej frem, og for investorerne er fremtidsudsigterne ikke ændret i væsentlig grad. Med mindre altså der kommer et kollaps i Kina, tilføjede Per Hansen.

I bunden af C20 Cap ligger Novo Nordisk med et fald på 2,5 pct. til 373,90, efterfulgt af Vestas med et fald på 2,1 pct. til 348 kr. Torsdag var Vestas indeksets største taber med et fald på 8,1 pct.

Genmab ligger endvidere 1,5 pct. lavere i 571,50 kr. efter et fald på 6,3 pct. torsdag. Fredag morgen kom det frem, at Glaxosmithkline har solgt de resterende rettigheder til det Genmab-udviklede middel Ofatumumab (Arzerra) til Novartis. Dermed har Novartis rettighederne til midlet i alle indikationer.

Der kom fredag morgen regnskab fra it-virksomheden NNIT, som her præciserede forventningerne til hele 2015 og nu venter en omsætningsvækst i faste valutakurser på 6-8 pct., mens der ikke er pillet ved forventningen om at lande en EBIT-margin i faste valutakurser på 11 pct. Tidligere ventede selskabet en omsætningsvækst i faste valutakurser på 5-8 pct.

Det er anden gang, at selskabet offentliggør regnskab siden børsnoteringen 5. marts. Aktien blev under børsnoteringen solgt til 125 kr., men steg allerede på førstedagen til omkring det aktuelle niveau. Fredag er aktien åbnet 1 pct. lavere i 149 kr.

Carlsberg har haft et par hårde dage efter bryggeriets skuffende regnskab onsdag. Det har fået en stribe finanshuse til at justere anbefalinger og kursmål for aktien. Senest har SEB sænket kursmålet til 650 kr. fra 700 kr. Carlsberg faldt på regnskabsdagen onsdag 9,2 pct. og torsdag dykkede den yderligere 3,4 pct. Fredag er faldet "kun" på 0,9 pct., og det er dermed den aktie i C20-indekset, der klarer sig bedst.

Brøndby IF fik torsdag en øretæve på 5-0 i Europa League til græske Paok FC. Klubben fra Vestegnen står dermed et ringe udgangspunkt inden returkampen og må formentlig vinke farvel til videre deltagelse og de dertilhørende millioner. Fodboldklubbens aktier dykker fra åbningen 8,3 pct. 1,54 kr.

Scandinavian Brake Systems, der lavere bremsekomponenter til motorcykler og biler, kommer med regnskab for andet kvartal. Aktien har startet fredagen med en stigning på 0,3 pct. til 36,50 kr.

Der går ligeledes chokbølger gennem valutamarkederne, og det kan du høre om i tv-indslaget herunder.