Business

Nu kommer de nye kontaktløse dankort - se hvordan de virker

Det er snart slut med at skulle køre dit betalingskort gennem maskinen, når du skal betale for dine varer.

Fra og med i dag kan du få et kontaktløst Visa/Dankort i Jyske Bank og Danske Bank.

Kortet kan stadig bruges som et traditionelt kort, hvor man sætter det i terminalen og taster sin pinkode, men man kan også betale ved bare ved at holde sit kort hen til terminalen. Hvis beløbet er under 200 kroner, behøver man ikke taste sin pinkode.

Ifølge Jesper Nielsen, chef for forretnings-udvikling i Danske Bank, vil de kontaktløse Visa/Dankort give en bedre betalingsoplevelse for kunderne.

- Der er ingen tvivl om, at et kontaktløs Visa/Dankort gør det nemmere og hurtigere at betale, fordi du kommer til at bruge mindre tid, når du for eksempel handler ind eller betaler for din kaffe, siger han.

Danske Bank: Alle kan få et nyt kort

Danske Bank vil løbende udskifte kundernes eksisterende Visa/Dankort i takt med, at kortene udløber. Men banken giver dog kunderne mulighed for bestille et nyt Visa/Dankort fra den 12. august og frem til den 1. november uden omkostninger.

Er du kunde i Jyske Bank, og er du blandt dem, hvis kort udløber i september i år, vil du automatisk få tilsendt et nyt kort. Du kan også bestille et nyt allerede nu. Det er gratis.

Ifølge Jyske Bank kan kortet kun registrere en betaling én gang, så du risikerer ikke at betale for en vare flere gange, selvom du vifter med kortet ved terminalen. Du vil indimellem blive bedt om at taste pinkoden, også selvom købet er under 200 kroner. Dette er blot et ekstra sikkerhedstjek, lyder det.

I Nordea er man klar med de nye kort, men kunderne må vente lidt, inden de kan bestille.

- Det vil være muligt at bestille de nye kontaktløse VISA/dankort fra mandag i næste uge, og de nye kort vil være gratis for alle kunder frem til 1. november i år, siger presserådgiver i Nordea, Laurits Harmer Lassen, til TV 2

Her kan kan du se, hvordan det nye dankort virker:

Nets: Terminalerne er klar

Meget tyder på, at kortets kontaktløse funktion er klar til at blive taget i brug i butikkerne. Nets, der har været med til at udvikle det nye kort, har forberedt deres maskiner på det nye betalingskort:

- Langt de fleste terminaler er forberedte til at tage imod det nye kort. Det kræver dog, at butikkerne slår den trådløse funktionalitet til, siger Ulrik Marschall, pressemedarbejder i Nets til TV 2.

Ifølge Dansk Supermarked kan de nye kort allerede bruges i alle kædens butikker: Netto, Bilka, Føtex og Salling.

- Det kommer sætte hastigheden op. Vi kan mærke, at der er stor efterspørgsel på det - også i forhold til at betale med MobilePay, og for os handler det om at være først og tilbyde kunderne de betalingsformener, som de ønsker sig, siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked til TV 2.

Sådan fungerer de nye Visa/Dankort

Kortet bruger NFC-teknologi og nyeste standard af kontaktløse betalinger. Det fungerer ved, at man holder kortet hen over betalingsterminalen for at betale.

  • Køber man for mindre end 200 kroner, behøver man ikke at taste pinkode. Er beløbet over 200 kroner, bliver man bedt om trykke sin pinkode.
  • For at betale skal kortet være helt tæt på terminalen – under 3 cm. Det betyder også, at man ikke risikerer at betale bare ved at gå forbi en betalingsterminal.
  • For at sikre, at det er kortholderen, der bruger kortet, vil man en gang imellem blive bedt om at indtaste pinkode, når man bruger den kontaktløse funktion, uanset hvor meget man betaler for.
  • Hver enkelt betaling med de nye kontaktløse kort er krypteret og unik for transaktionen, hvilket bl.a. betyder, at udefrakommende ikke kan aflæse kortet og bruge informationen til betalinger ef-terfølgende.
  • Skulle kortet blive stjålet og misbrugt til køb med den kontaktløse funktion uden pinkode, hæfter man ikke.
  • Det nye Visa/Dankort er det seneste betalingskort, der bliver gjort kontaktløst. I omkring et år har bankerne udstedt kontaktløse MasterCard.

Kilde: Danske Bank