Business

Du 'snyder' dig selv for rente af 100.000 kroner

Hver dansker fra spæd til olding har i gennemsnit 100.000 kroner stående på bankkonti, der giver omkring nul procent i rente. Beløbet bliver bare højere og højere, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danskerne har nemlig hævet syv milliarder kroner på såkaldte højrentekonti siden starten af 2015, mens de har sat 46 milliarder kroner ind på konti, der giver nul procent i rente.

- Det er ærgerligt for den enkelte at gå glip af de renter. Det er penge, folk har arbejdet hårdt for at tjene, så det er synd, at de står og taber værdi, siger forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen og peger på, at inflationen løbende udhuler pengenes købekraft.

Du har brug for en buffer på 20.000 kroner

Han peger på, at de fleste danskere ikke har brug for en økonomisk buffer på mere end 20.000 kroner, når alle regninger er betalt i løbet af måneden.

Det kan være fint at have flere hundrede tusinde kroner stående, hvis du skal ud og købe en bil til 300.000 kroner i næste uge. Er det ikke tilfældet, så bør du gøre noget andet ved pengene, siger han og peger på, at man kan genplacere dem på de såkaldte højrentekonti, hvor man kan få op til omkring én procent i rente i øjeblikket.

- Har du gæld, er det endnu bedre at betale gælden af - som for eksempel et billån eller et forbrugslån. På den måde får du meget hurtigt mindst fem procent i rente af dine penge, siger han og peger også på energirenoveringer eller nye hårde hvidevarer i boligen som investeringer, der kan give et godt afkast af dine penge.

- Har du en gammel fryser eller et gammelt køleskab, kan du få et rigtig godt afkast af dine penge med årene, hvis du køber en ny. Isolering af boligen kan også give afkast på fem til ti procent i form af lavere varmeregninger, så det luner jo både i pengepungen og i bogstaveligste forstand, siger han og peger på, at man i så fald også skal huske mulighederne for håndværkerfradrag ved energirenoveringer.

Rådgiver: Betal din gæld

Privatøkonomisk rådgiver hos rådgivningsfirmaet Uvildige Hans Peter Christensen peger også først på bankgæld, når han skal råde danskerne til at placere de mange penge de har stående kontant til nul-renter.

- Mange tænker deres økonomi i kasser. De har måske 200.000 kroner stående på en konto, hvor renten er nul, og samtidig har de en kassekredit, hvor de betaler syv procent. Man skal lade være med at tænke sin økonomi som cigarkasser, for det er dyrt. Betal din gæld af hvis du har bankgæld, siger han og understreger, at man dog ikke skal indfri sit boliglån i banken på 50.000 kroner, hvis man ugen efter står og skal bruge pengene.

- For så kan du altså ikke lige gå ned og hæve pengene igen, medmindre det er en kassekredit, du har indfriet.

Alternativ: Hjælp dine børn eller investér

Hans Peter Christensen peger på, at mange har en halv eller en hel million stående på deres konti, og det gælder især par, der er over 50 år. I den situation har folk mulighed for at tænke lidt alternativt, hvis de ikke ønsker at investere pengene.

- Hvis de har børn, der har dyr gæld, kan de jo låne nogle penge ud til deres børn til nul eller til en lav rente. På den måde kan børnene indfri noget af deres dyre gæld i banken, og det er en god måde, hvor hele familien kan spare penge, siger han.

Har man en tilstrækkelig lang tidshorisont, peger han på, at man sagtens kan lave en portefølje af investeringer i aktier og obligationer, hvor man, uden at tage nogen synderlig risiko med sine penge, kan slå den rente på omkring en procent, man kan få på bankernes højrentekonti.

Rådgiver: Vælg en udenlandsk bank

Vil man sætte sine penge ind på en højrentekonto, anbefaler privatøkonomisk rådgiver Hans Peter Christensen, at man ser efter de udenlandske banker, der er kommet ind på det danske marked. Den spanske bank Santander tilbyder for eksempel renter, der er lige så høje som på højrentekonti i de danske banker. Forskellen er blot, at man ikke behøver at binde pengene i den spanske bank. Man kan altså få de højere renter og samtidig have retten til at hæve dem uden varsel.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvordan de rigeste danskere investerer deres penge for at få afkast lige nu.