Business

Bredt flertal lover miljøvenligt landbrug

Danmark skal beholde førertrøjen på miljøområdet i EU-sammenhæng.

Det lover både Venstre, regeringens vigtigste støttepartier og Socialdemokraterne som det største oppositionsparti, inden Folketinget om kort tid træder sammen for blandt andet at indfri valgløfterne til landbruget.

Ifølge en befolkningsundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer mener et klart flertal af danskerne, at Danmark skal gå forrest i EU med strenge miljøkrav til virksomheder og landmænd.

Lars Løkke Rasmussen (V) lovede ellers i valgkampen, at Venstre ville sikre, at EU-regler ikke "overimplementeres", og at virksomheder og landbrug ikke udsættes for unødigt skrappe EU-krav.

Landbrug spiller stor økonomisk og samfundsmæssig rolle

Men Venstre har heller ingen intentioner om at køre baglæns på miljø og dyrevelfærd, siger partiets miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, til Ritzau.

- Det her er ikke, som de grønne organisationer ofte fremstiller det, et valg mellem øget produktion eller mere miljø, siger han.

- Med hjælp fra moderne miljøteknologi kan vi fortsat i Danmark producere nogle af verdens bedste og heldigvis efterspurgte fødevarer, også fordi vi er fremme i skoene, når det gælder lavt brug af pesticider og antibiotika, siger han.

Fødevareordfører René Christensen fra Dansk Folkeparti ser heller ingen modsætning i at producere mere og passe på miljøet.

- Dansk landbrug spiller en stor økonomisk og også samfundsmæssig rolle. På Lolland- Falster, hvor jeg kommer fra, viste en undersøgelse for nylig, at hvert fjerde private job havde relation til fødevareproduktion. Det gælder også mange steder i provinsen, siger han.

- Danskerne skal ikke være nervøse for, at med den nye regering så gør miljøet fløjten. Høje miljøkrav er jo også med til at sikre eksportmuligheder, tilføjer han.