Business

Udlændinge køber i stigende omfang danske gårde op

Faldende priser og lovændring har ifølge mæglere fået især tyskere og hollændere til at købe danske landbrug.

Et stigende antal velhavende udlændinge køber landbrugsjord op i Danmark, og især siden årsskiftet har interessen fra de udenlandske investorer været hastigt voksende, oplyser en række landbrugsmæglere til Jyllands-Posten.

De mange forespørgsler har allerede resulteret i, at en række store landbrugsbedrifter spredt ud over Jylland nu har fået udenlandske ejere.

- Det er både velhavere og erhvervsfolk fra udlandet, som har fået øjnene op for, at dansk landbrugsjord er blevet relativt billig efter en årrække med store prisfald.

- Vi har for nylig solgt en ejendom med 180 hektar til en udenlandsk investor, som lejer gården ud. Han har ingen relationer til landbruget og ser investeringen som en pensionsopsparing, siger landbrugsmægler H.C. Hansen, formand for landbrugsudvalget i Dansk Ejendomsmæglerforening, til Jyllands-Posten.

Ud over prisfald skyldes den stigende udenlandske interesse ifølge mæglerne en liberalisering af landbrugsloven fra 1. januar 2015, der gjorde det lettere for udlændinge at købe landbrugsbedrifter i Danmark.

De udenlandske opkøbere kommer typisk fra Tyskland og Holland, men også kinesere, argentinere og schweizere har haft den store pengepung fremme.

Ifølge Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, har erhvervet brug for frisk kapital, men han ser også en risiko for, at antallet af danske arbejdspladser og eksportindtægter kommer i fare.

- Det kan være udmærket, hvis noget af den kapital kommer fra udlandet. Faren er dog, at eksterne investorer typisk vil fokusere på jord og ikke er interesserede i produktion af mælk og grise, som er det, der skaber størstedelen af arbejdspladserne og eksportindtægterne, siger han.

For nylig vurderede Landbrugets Finansieringsbank, at hver tredje danske landmand er på randen af konkurs.