Business

Sommer på jobbet: Sådan må mænd og kvinder gå klædt

Må du have en kortærmet bluse på? Eller en skjorte med korte ærmer? Og hvad med shorts og nederdel? Spørgsmålene er mange, og svarene svinger da også voldsomt alt efter, hvilket arbejde, du har.

Herunder guider vi såvel mænd og kvinder til god sommerpåklædning på jobbet. Guiden er lavet efter interview med karriererådgiver Morten Tange og stylist Liselotte Thygesen.

Sådan kan mænd gå klædt på jobbet:

Bukser: Lange bukser er påkrævet, hvis du færdes i et miljø, hvor der også er kunder eller i et pænere kontormiljø.

Overdel: En pæn, tynd bluse som ikke larmer for meget i sit udtryk. En skjorte med korte ærmer vil også være accepteret i de fleste kontormiljøer, også selvom der kommer kunder. Det vigtigste er, at din overarm er dækket. En tanktop er no go på jobbet!

Er der kunder i det miljø, du færdes, er det ikke i orden at have skjorten udenfor bukserne. Er der ingen kunder, kan det godt være ok at have skjorten udenfor bukserne.

Jakke: Er du i en branche, hvor det forventes, at du har en jakke på, så er det tilladt at smide jakken, når mødet går i gang, eller når du er vel ankommet til et møde.

Sko: Mænd falder tit igennem på fodtøjet, lyder det fra vore to eksperter. I sommervarmen kan du sagtens tillade dig at gå i et par pæne stofsko med elastikker i siden – for eksempel kan det sagtens gå med et par pæne Espadrillos til et par pæne bukser.

Sandaler er aldrig accepteret for mænd på kontor.

Tip: Er du i tvivl om, hvad du kan tillade dig hen over sommeren, så se efter, hvad chefen gør. Er du i en meget kundeorienteret branche, så se også efter, hvad dine kunder gør. Det vigtigste er, at kunden bevarer tilliden til dig, og der er påklædningen helt afgørende. Påklædningen må ikke forstyrre kundens billede af dig.

Det gode bukseråd til mænd: Gå ikke i kunststof som polyester – så kan huden nemlig ikke ånde, og så kommer mange let til at lugte af sved, hvilket også er uheldigt, uanset om det er kunder eller kolleger, der er i din nærhed.

Vælg i stedet noget stof, der er behageligt og som du kan ånde i - som for eksempel bomuldsbukser.

Sådan kan kvinder gå klædt på kontoret Overdel: Kvinder kan generelt tillade sig lidt mere i sommervarmen. På overdelen skal der dog altid være et lille ærme på blusen eller skjorten. En strandtop uden ærmer går ikke på kontoret.

Har du skjorte på, skal den derfor være knappet så langt op, at man ikke kan se barmen, det samme gælder i øvrigt for udskæringen i en bluse.

Underdel: Her har kvinder flere muligheder end mænd. En nederdel eller en kjole er helt ok. Husk dog at klæde dig efter din alder, råder de to eksperter, og peger på, at nederdelen ikke skal være for kort.

Sko: I modsætning til mænd må kvinder gerne gå i sandaler. Det fører til gengæld nogle andre krav med sig, nemlig at fødderne skal være velplejede. Vælger du sandalerne går det ikke med afskallet neglelak, ligesom dine hæle ikke må være beskidte. Fødderne må ikke være tørre eller grimme. I så fald så snup hellere et par sommersko.

En sko med en lille smule hæl på er også i orden. Det vigtige er, at det ikke bliver udfordrende.

Råd til kvinder: Vælg naturmaterialer, som kroppen kan ånde i som for eksempel: Bomuld, viscose, hør, silke eller bomuld. For både kvinder og mænd gælder det, at du bør klæde dig efter din figur og din alder.