Business

Ryanair lukker i Billund: Vi er blevet presset ud af københavnere

Billund Lufthavn mister Ryanair, oplyser personaledirektør Eddie Wilson på et pressemøde i Billund tirsdag formiddag. 

På et pressemøde på Hotel Propellen i Billund udtrykker flyselskabet i utvetydige vendinger, at man er blevet "afpresset" af fagbevægelsen i København, og at det nu kommer til at gå ud over selskabets medarbejdere i Billund og passagererne fra hele oplandet. 

Det sker samme dag, som selskabet har valgt at flytte basen fra København. Den lukkes tirsdag aften. 

Helt afgjort afpresning

Der er varslet konflikt mod Ryanair fra på lørdag, hvis selskabet fortsat har baser i Danmark. Og det har fået det irske selskab til at handle for at kunne give medarbejdere og passagerer klar besked. 

- Det er helt afgjort afpresning. Fagforeningen har bekræftet, at man vil fortsætte sine aktioner mod Ryanair. Også i Aarhus. Vi har haft vores base her i Billund i tre år uden problemer, og vi har opereret her siden 2006. Men alle vores fly, der skal til Aarhus og København, vil blive forhindret, og det kan vi ikke byde vore passagerer, siger Eddie Wilson på pressemødet. 

Lukningen af Ryanairs base i Billund træder i kraft, medmindre fagbevægelsen trækker sin trussel om konflikt tilbage. Og det finder Ryanair-personalechefen ikke plausibelt. 

Dropper ruter fra Billund

To af luftfartsselskabets tre fly på basen i Billund skal flyttes til lufthavnen Stansted i London, mens det tredje flyttes til den irske hovedstad, Dublin.

Ryanair lukker to af selskabets sommerruter til de græske destinationer Chania og Korfu inden for de næste uger. Rejsende får penge tilbage for deres billetter eller erstatning på anden måde, lyder det.

De øvrige 12 sommerruter vil blive vendt om, så de betjenes fra baser på den modsatte destination. 

Vinterruterne fra Billund til Malaga, Tenerife og Budapest vil også blive sløjfet, så man fremover kun kan flyve med det irske selskab til London. 

Mister 20 procent af passagererne

Ni ud af 36 fly fra Billund har Ryanairs logo på halen. Så når Ryanair dropper sin base i Billund, betyder det, at lufthavnen vil gå fra 700.000 Ryanair-passagerer årligt til blot 300.000. 

I alt har lufthavnen i Billund i øjeblikket 2,8 millioner passagerer om året. Dermed står Billund Lufthavn til at miste 20 procent af sine passagerer, når Ryanair nedlægger basen. 

Eddie Wilson vurderer, at nedlægningen flyselskabets base i Billund vil koste mindst 300 - 400 job. 

Direktøren for lufthavnen frygtede forud for Ryanairs udmelding, at det ville ende sådan. For det vil blive svært at afsætte Ryanairs ruter til andre flyselskaber, mener han. 

Dermed modsiger direktør for Billund Lufthavn Kjeld Zacho fagbevægelsens argument om, at nye operatører hurtigt vil overtage de ruter, som Ryanair efterlader.

Se, hvad der skete med Cimbers ruter

For tre dage siden fastslog LO's næstformand Lizette Risgaard ellers, at ruterne hurtigt vil blive overtaget af andre selskaber. Hvis Ryanair lukker sin base i Billund vil det derfor heller ikke gå ud over medarbejderne i lufthavnen, argumenterede hun.

Det har Ryanairs Eddie Wilson også en kommentar til. 

- Cimber lukkede ned her for tre år siden. Der er jo ikke kommet nogen og har overtaget deres ruter siden. Men den danske fagbevægelse er åbenbart blevet eksperter i luftfart, siger han tørt og tordner mod den danske model:

- Danske model synes at blive brugt temmelig selektivt. Den gælder for eksempel ikke Google, Microsoft og en række andre store virksomheder. Der er en forskel mellem øst og vest i Danmark - eliten i København bestemmer nu, hvad der skal ske i Billund. Og det er en skam, siger han. 

Et stort tab for Billund

Sydbanks luftfartsekspert Jacob Pedersen vurderer, at Ryanairs beslutning vil få store konsekvenser for lufthavnen.

- Det ændrer forudsætningerne for økonomisk drift i Billund ganske meget. Ryanair leverer 20 procent af passagererne. Halverer man aktiviteten i Billund, er det helt afgjort noget, der kan mærkes på antallet af arbejdspladser og på aktivitetsniveauet i lufthaven, siger han.

Han vurderer, at Ryanairs beslutning om at lukke basen i Billund også vidner om, at man fra det irske selskab ikke har tænkt sig at satse på byen i fremtiden. For selskabet kan sagtens klare sig uden den jyske by som base.

- Uanset hvordan man forsøger at kompensere for, at Ryanair er væk, så vil det betyde dyrere priser, og at man aldrig kan få samme antal passagerer. Så det vil blive et tab for Billund. Og skulle selskabet på et tidspunkt finde på at lukke helt ned, så mister Billund et gigantisk trækplaster, siger Jacob Pedersen til TV 2.

Tidslinje:

 1. 2015

  1. Ønsker dansk overenskomst

   Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, ønsker en dansk overenskomst for de medarbejdere, der skal arbejde i Ryanairs nye base i København. Ryanair afviser

  2. Varsler konflikt

   FPU og Serviceforbundet varsler en konflikt over for Ryanair. Ryanair vil ikke anerkende, at varslingen er lovlig. Læs mere her.

  3. LO går i Arbejdsretten

   LO anmoder på vegne af FPU og Serviceforbundet om, at Arbejdsretten anerkender konflikten som værende lovlig

  4. Første varsel om sympatikonflikt

   HK Privat og en række LO-forbund, hvis medlemmer blandt andet står for billetkontrol og check-in af bagage i lufthavnen, udsender første varsel om en sympatikonflikt. Læs mere her.

  5. Sidste varsel om sympatikonflikt

   HK Privat og en række LO-forbund afsender andet og sidste varsel om en sympatikonflikt

  6. Ansatte forsinker første Ryanair-fly

   Første Ryanair-fly fra København forsinkes tre timer, fordi omkring 50 lufthavnsansatte står omkring flyet, der derfor ikke kan tanke brændstof og komme af sted. Ryanair indbringer efterfølgende flere fagforbund for Arbejdsretten. Læs mere her.

  7. Ryanair åbner base i København

   Ryanair åbner officielt base i København. Samtidig meddeler Arbejdsretten, at der arbejdes videre med sagen, som vil blive behandlet næste gang 20. maj. Læs mere.

  8. Møde i Arbejdsretten

   Andet møde i Arbejdsretten

  9. 15. juni

   Arbejdsretten behandler hele sagen om FPU og Serviceforbundets konfliktvarsel mod Ryanair.

   Efter en ni en halv time lang hovedforhandling beder de tre dommere om betænkningstid i forhold til afgørelsen.

  10. Arbejdsretten klar med afgørelse

   Efter godt to ugers betænkningstid falder der afgørelse i sagen mellem LO og Ryanair.

   Fagbevægelsen har fra Arbejdsrettens side fået medhold i, at den har tilladelse til at konflikt- og sympatistrejke grundet de irske lønninger, som Ryanair tilbyder sit personale – til trods for at selskabet har åbnet en base i Danmark.

   Ifølge næstformand i LO, Lizette Risgaard, er der riskiko for en strejke fra den 18. juli, hvis Ryanair ikke går med til at indføre danske overenskomster.

  11. LO varsler konflikt

   LO meddeler, at man vil indlede konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn fra den 18. juli.

  12. Ryanair melder om lukning i København

   Ryanair melder ud, at man vil lukke basen i København 14. juli. 

    

  13. Ryanair åbner for at beholde basen i København

   Ryanair meddeler, at man er parat til at beholde basen i København, hvis konfliktvarslet trækkes tilbage.

  14. Fagbevægelsen afviser at droppe konflikt

   Efter et kort møde mellem Ryanair og Serviceforbundet står det klart, at selskabet ikke vil forhandle overenskomst, og at fagbevægelsen ikke vil droppe sit konfliktvarsel.

  15. Fagbevægelsen afviser Ryanairs krav

   Ryanair kræver i en åben mail til den danske fagbevægelse fredag aften, at fagbevægelsen senest onsdag 15. juli klokken 17 underskriver, at den ikke indleder sympatikonflikt i København som varslet. Fagbevægelsen afviser kraget.

  16. Ryanair lukker sandsynligvis sin base i Billund

   Ryanair meddeler, at man højst sandsynligt lukker sin base i Billund fredag 17. juli, hvis ikke fagbevægelsen dropper sin blokade, der kan indledes 18. juli.