Business

Lave renter udløser ny rekord i køb af 'børneboliger'

Flere og flere forældre vælger at købe en bolig til deres børn.

Selvom priserne på lejligheder i  landets største studiebyer, Odense, Aarhus, København og Aalborg, er gået i vejret, fortsætter antallet af forældrekøb samme vej.

Det viser en ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Antallet af forældrekøb i første halvår af 2015 er steget med over 11 procent i forhold til samme periode året før - en udvikling, der har været støt stigende siden 2011, hvor ejendomsmæglerkæden begyndte at registrere aktiviteten på området.

I forhold til 2011 er salget i perioden steget med 58 procent, og ifølge Michael Dalsager, der er kommunikationskonsulent i Home, er der tale om en ny rekord:

- Vi har set det højeste antal forældrekøb i de fem år, vi har opgjort statistikken i home. Den lave rente, stigende friværdier og en fornyet optimisme er væsentlige forklaringer, men den mest jordnære forklaring er selvfølgelig, at der bliver sat rekorder i studieoptag år efter år - og de mange studerende har brug for et sted at bo.

Selv om priserne er steget, så kan forældrene fortsat finansiere købet billigt, så omkostningerne er på niveau med de seneste 10 års gennemsnit, og derfor har de stigende boligpriser ikke sat en stopper for forældrenes boligkøb lyder det fra Michael Dalsager.

Seniorøkonom i Danske Bank, Steen Bocian, er enig. Udviklingen overrasker ham ikke. Tværtimod.

- Det for forældrene at købe en bolig til deres børn lige nu - billigt forstået på den måde, at den lave rente gør økonomisk attraktivt for mange at hjælpe deres børn videre, siger han til TV 2. 

- Faktisk ville det have været meget overraskende, hvis det havde været anderledes, siger Steen Bocian, der dog påpeger, at man skal være opmærksom på, at man ikke køber en bolig, uden at man tænker sig godt om.

Samtidig med, at man hjælper sine børn, løber man nemlig også en risiko, og den må man ikke glemme - særligt ikke, når priserne i de store byer det seneste halve år, er steget så meget, som de er, advarer han.

- Der er en risiko for, at priserne kommer til at falde, og jeg vil sige, at det skal man være særligt opmærksom på lige nu, siger Steen Bocian.

Her kan du regne ud, om et forældrekøb er noget for dig. Det eneste, du skal bruge, er en salgsopstilling på den bolig, du overvejer at købe: