Business

Snart går det løs: Husleje stiger og konkurrence bliver hårdere

Lejeboligmarkedet i landets største byer er under pres, men når de unge får svar på, hvor de skal studere den 30. juli, bliver det endnu vildere. 

Udbuddet af lejeboliger kan ikke følge med efterspørgslen – og slet ikke i august, hvor antallet af boligsøgende stiger voldsomt, viser en ny opgørelse fra boligportalen Lejebolig.dk.

Øverst i artiklen kan du få råd til, hvordan du kommer forrest i køen, når du skal søge en lejebolig

- Vores tal fra de seneste to år viser en gennemsnitlig stigning på godt 25 procent, når vi ser på gennemsnittet af juni og juli og sammenligner det med august, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk. 

De seneste to år har der i juni og juli i gennemsnit henholdsvis 3,55 og 3,81 boligsøgende for hver boligannonce i 2013 og 2014.

Det er mange, men i august stiger antallet til 4,54 boligsøgende per boligannonce, og priserne følger med op i flere af byerne. I Odense stiger lejen i gennemsnit med næsten 590 kroner. Kun I Aarhus falder prisen på en lejebolig, lyder det.

Derfor handler det om at komme tidligt fra start, mener Michael Eggert:

- Vi anbefaler derfor, at man går i gang med at søge efter bolig allerede nu, selvom man ikke har fået svar. Det vigtigste er at få styr på boligsituationen inden studiestart, efterfølgende kan man jo forsøge at finde noget mere centralt, hvis det er det, man ønsker.

Hvis man vil være sikker på at finde et sted at bo, handler det om at søge så bredt som muligt, lyder hans råd:

- De fleste vil gerne bo i centrum og tæt på studierne, men det er dyrt. Derfor anbefaler vi, at man søger bredt og også søger bolig uden for de store universitetsbyer. Der er rigtigt mange penge at spare, og der er også flere lejligheder at vælge imellem, siger Michael Eggert.

Er du på jagt efter et forældrekøb, kan du her regne ud, om det er noget for dig. Det eneste, du skal bruge, er en salgsopstilling på den bolig, du overvejer at købe: