Guide: Sådan kommer du ud af kviklånets gældsspiral

Mange forbrugere ender i en uoverskuelig gæld, når de tyr til de berygtede kviklån. Her er der nemlig ofte tårnhøje renter på hundrede- eller tusindvis af procent. Sidste år endte 14 procent af alle kviklån med inkassosager.

Forbrugerrådet har længe ønsket at komme af med den slags lån, da de mener, at de fører uetisk markedsføring overfor en udsat gruppe, som måske i forvejen har så meget gæld, at de ikke kan låne penge i banken.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen siger til TV 2, at det at have gæld er så tabuiseret, at mange venter alt for længe med at tage hånd om problemet.

Hans bedste råd er helt at lade være med at optage de dyre kviklån.

- Tænk på, at hvis du ikke har råd til at bruge 3000 kroner i dag, hvordan skulle du så kunne betale 4000 kroner for lånet i næste måned? siger han.

Men der er også gode råd til dig, der allerede har optaget kviklån, og måske er røget ud i en spiral, hvor du er nødt til at optage nye lån for at betale de gamle.

Spørg din bank

Har du flere lån og mistet overblikket, så gå til din bank. Måske kan du samle alle klat-lånene her og lave en realistisk aftale om afbetaling.

Prøv familien

Hvis din bank ikke kan hjælpe, kan familiemedlemmer måske.

- Men her er det vigtigt at lave en klar aftale og få den ned på papir. Når man låner af mor, kan det være svært. Lav derfor en aftale om, hvordan lånet skal betales tilbage, siger Morten Bruun Pedersen.

Gå til elselskabet

Får du for eksempel en elregning, du ikke kan betale, så kontakt elskabet i stedet for at optage et nyt lån. Her kan du tit lave en aftale om afbetaling.

- Måske skal du betale et gebyr, men det er intet i mod kviklånets omkostninger, siger Morten Bruun Pedersen.

Søg gældrådgivning

Er du kommet dertil, hvor du har mistet overblikket, og hvor du optager nye lån for at betale af på de gamle, bør du søge gældsrådgivning, for eksempel hos Forbrugerrådet.

- Vi kan for eksempel forhandle med kreditorerne, når det er urealistisk, at du kan betale hele gælden tilbage. Så kan man nogle gange lave en aftale om at betale et mindre beløb og få slettet resten af gælden, siger Morten Bruun Pedersen.