Business

Pristjek: Her er den billigste forsikring - suverænt den bedste

Hvis du køber hus, skal du ligesom alle andre tage stilling til, om du vil tegne en ejerskifteforsikring, men du skal se dig godt for, hvis du vil undgå at blive plukket.

Se hele programmet og flere afsnit af 'Bli'r du plukket?' på TV 2 Play

Det viser et pristjek af fire forskellige ejerskifteforsikringer i TV 2-programmet 'Bli'r du plukket?', der sendes lørdag på TV 2 klokken 18.25. 

Sammenligningen viser, at det faktisk er den billigste ejerskifteforsikring, der dækker mest, hvis uheldet er ude.

De store forskelle i både pris og dækning kommer bag på parret, Sheila og Lars Moberg, der har købt hus for første gang.

Tegner de en basisforsikring gennem Husejernes Forsikring koster det dem 6.398, mens testens dyreste selskab, Tryg Forsikring, kræver 13.892 kroner for et produkt, som i udgangspunktet er fuldstændig magen til.

Er du i tvivl om, hvad en ejerskifteforsikring er, kan du her få en forklaring på 30 sekunder:

Ønsker parret at købe en udvidet ejerskifteforsikring er billedet det samme. Vælger de Tryg Forsikring, skal parret betale 20.893 kroner for at få dækket deres hus, mens Husejernes Forsikring er næsten 6.000 kroner billigere.

Øverst i artiklen kan du se hele prissammenligningen fra TV 2-programmet 'Bli'r du plukket'.

De får også den bedste dækning

Samtidig får Sheila og Lars også en forsikring, der dækker væsentlig mere, end de andre selskaber, hvis de vælger Husejernes Forsikring, lyder det fra boligadvokat Jan Schøtt-Petersen, der står bag sammenligningen.

Han mener ikke, at der er nogen særlig grund til, at de store selskaber er så dyre, som de er.

- Når man ser på de forsikringsprodukter, der virker væsentligt dyrere, så skal man være opmærksom på, at det er selskaber, som har været mange år i branchen, og de kan jo hævde, at prisen er så høj, fordi de har den rigtige erfaring med, hvordan prisen skal skrues sammen. Men for den enkelte forbruger kan man jo sige, at det er lidt ligegyldigt, bare de får et forsikringsprodukt, som er godt og billigt, siger boligadvokaten.

Ekspert: Du skal se dig for

Testen er med til at illustrere, at man skal se sig rigtig godt for, når man skal købe en ejerskifteforsikring, lyder det fra Søren Ahlgren Mortensen fra rådgivningsvirksomheden Ejerskiftehjælpen.dk.

- Man kan i udgangspunktet godt tage imod det billigste tilbud, da det er de samme regler, selskaberne er underlagt. Der er dog kæmpe forskel på, hvad forsikringsselskaberne dækker. Det er ligesom, når man vælger en bilforsikring. Man skal se sig godt for, siger han til TV 2.

Søren Ahlgren Mortensen giver her svar på nogle af de spørgsmål, man kan stille, når der skal vælges, hvilket selskab, man skal købe sin ejerskifteforsikring hos.

1. Hvorfor er der så stor prisforskel på ejerskifteforsikringer? Det er der umiddelbart ikke en god årsag til. Ifølge de store selskaber, så er der store risici forbundet med at tilbyde ejerskifteforsikringer, hvilket er årsagen til de høje priser. Der er dog ikke nogen særlig grund til at forsikringsselskaberne Gjensidige og Tryg Forsikring, som sammenlignes i programmet, er så meget dyrere, end de mindre selskaber, der har specialiseret sig, er. De dækker det samme eller mindre for en højere pris.

2. Er den dyreste også den bedste, eller skal jeg bare vælge den billigste? Du får ikke den bedste ejerskifteforsikring ved at vælge den dyreste forsikring. Du får i udgangspunktet den samme dækning hos alle de selskaber, der tilbyder ejerskifteforsikringer. Det kræver loven. Dog findes der selskaber, der tilbyder en udvidet dækning. Du kan ikke gå efter prisen alene. Du nødt til at nærlæse betingelserne, for det dyreste tilbud er ikke nødvendigvis det bedste. Faktisk kan det vise sig, at det er den billigste forsikring, der dækker bedst.

3. Er der dækningsmæssige forskelle på ejerskifteforsikringer fra selskab til selskab? Ja, der kan være store forskelle. Fem af de 13 selskaber, som tilbyder en ejerskifteforsikring i Danmark, tilbyder en udvidet dækning, som i dækningsomfang dækker mere end lovens krav. De fem selskaber har hver deres beskrivelse af, hvad en udvidet dækning omfatter, så dem bør man nærlæse. Det er nærmest en umulig opgave at sammenligne dem, men det er man tvunget til.

4. Hvad er typisk forskellen på en standard og en udvidet ejerskifteforsikring? Den vigtigste forskel på en standard og en udvidet ejerskifteforsikring er, at en udvidet ejerskifteforsikring typisk også dækker ulovlige bygningsindretningerbeboelsesrum - eksempelvis en tilbygning, der ikke opfylder bygningsreglementets krav på opførelses- eller udførelsestidspunktet. En udvidet dækning kan også omfatte: Olieforurening af grunden; ulovlige kloak og stikledning uden for husets fundament eller kosmetiske forskelle i bad og toiletrum eller noget helt femte.

5. Skal jeg vælge en ejerskifteforsikring, der dækker i fem eller ti år? Man bør vælge en ti-årig dækning. Man har ofte mulighed for at vælge en fem-årig ejerskifteforsikring med mulighed for at forlænge med yderligere fem år, men det er ikke altid, at man husker at få det gjort, og prisforskellen på en fem-årig og en ti-årig aftale er typisk ikke ret stor på tegningstidspunktet. Man risikerer tvært i mod, at prisen stiger efter fem år, og det kan derfor blive en dyr fornøjelse at gå efter en forlængelse.

6. Skal hus og ejerskifteforsikring være i samme forsikringsselskab? Nej. I mange år har man talt for, at man skal tegne både ejerskifteforsikring og husforsikring i samme forsikringsselskab for at undgå, at de to selskaber bekriger hinanden, men i dag er det anderledes. I dag skal kunderne selv løfte bevisbyrden for, at de har en skade som er dækningsberettigede, hvilket de færreste kan. Derfor er det en god idé at have de to forskellige forsikringer i to forskellige selskaber, da det selskab, der har husforsikringen, i nogle tilfælde kan hjælpe med at få ejerskifteforsikringen til at dække dækningsberettigede fejl og mangler på boligen. Det skyldes, at husforsikringen altid går forud for ejerskifteforsikring. Dertil har Ankenævnet også en praksis der siger, at ejerskifteforsikringen skal dække, hvis det selskab, man har tegnet villaforsikring hos, siger, at der er tale om en fejlkonstruktion i forbindelse med en dækket skade på villaforsikringen. 

De seks råd er blevet til efter interview med Søren Ahlgren Mortsensen fra www.ejerskiftehjælpen.dk.

Fire gode råd: Tjek forsikringen

Du kan ikke bruge kun bruge prisen til at afgøre, hvilken ejerskifteforsikring, der er den bedste for dig. Her er fire råd fra en professionel:

1. Indhent altid tilbud fra flere selskaber. Vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er det billigste tilbud, der er det bedste for dig.

2. Sammenlign tilbuddene. Alle forsikringsselskaber er i udgangspunktet forpligtede til at tilbyde den samme dækning, men nogle tilbyder en udvidet dækning. Spørg derfor altid til, hvad tilbuddet dækker over. Spørg eksempelvis, hvad selskabet dækker mere end det, som er lovens minimumskrav til en ejerskifteforsikring.

3. Kræv altid rådgivning, når du modtager et tilbud. Bed selskabet om at oplyse, hvad du kan forvente, selskabet vil dækker ud fra tilstandsrapporten på netop den bolig, du vil købe.

4. Læs alt grundigt igennem. Der er aftalefrihed på området, så du skal passe på eventuelle forbehold i aftalen, som ligger ud over de ting, der står i tilstandsrapporten. Står der eksempelvis, at ejerskifteforsikringen ikke dækker fejlfundering af ejendommen, fordi der er en K1’er i tilstandsrapporten på en svindrevne i soklen, bør du reagere.

Kilde: Ejerskiftehjælpen.dk