Sådan låner du penge uden om banken

Se flere afsnit af 'Danskere på tvang' TV 2 PLAY

Der er ikke officielt lukket for udlån til boligdrømme i bestemte områder af Danmark, men mange danske banker og realkreditinstitutterne er mere tilbageholdende med at udstede lån i visse områder, forklarer Curt Liliegreen, der er boligøkonom og sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter.

Kan du ikke låne penge til at købe dit hus, findes der dog en vej uden om banken, lyder det.

- Realkreditinstitutterne er ikke meget for at låne ud i visse områder. Så derfor kan der være fornuft i at tage et pantebrevslån, hvis realkreditinstitut og bank siger nej. Men det handler ikke kun om at få et lån. Man skal også tænke fremad – kan du sælge boligen, hvis det bliver nødvendigt? Du skal dog være forsigtig, siger han til TV 2. 

Et dyrere alternativ til realkredit og bank

Pantebrevslån er dyrere end et realkreditlån, men det er også meningen, forklarer Søren Scheibye, der er direktør i UdenomBanken.dk, der specialiserer sig i finansiering af ejendomme til under en million kroner.

- Vi anbefaler alle vores kunder at gå til realkreditinstitutterne først. Kan de få et lån der, så skal de gøre det. Vi kan ikke konkurrere mod realkreditterne, og det skal vi heller ikke, siger Søren Scheibye.

Herunder kan du se et eksempel på prisen for at finansiere et boligkøb med et pantebrev

Det er dog ikke firmaet, der låner folk penge. De formidler kontakten mellem potentielle boligkøbere og investorer, de samarbejder med. Det er således investorerne, der låner pengene til låntageren.

Pantebrevslånere kan altså være behjælpelige med at låne dig til drømmeboligen, som de mere etablerede kanaler har takket nej til. Men de garanterer ikke, at det er muligt.

Lykken er ikke nødvendigvis at eje sin bolig

Curt Liliegreen råder til, at man kigger sig selv godt i spejlet, inden man finansierer sit huskøb med et pantebrevslån.

- Hvis det er den eneste måde at blive boligejer på, så er det måske bedre at lade være. Det er en farlig måde at tænke på. Det er ikke per definition en dårlig løsning at finansiere sit hus via et pantebrevslån, men har man en skrøbelig økonomi, skal man kigge sig for, forklarer han.

Som minimum bør man få en revisor til at kigge lånedokumenterne igennem, inden man sætter pen til papir på et pantebrevsfinansieret lån, lyder hans råd. Står man i gæld til halsen, eller kan man ikke betale sine regninger er et pantebrev ikke en løsning.

Det kunne Helle Jørgensen fra 'Danskere på Tvang' ikke. Hun bor på Falster i et hus, som hun købte for 860.000 kroner, som hun hverken har råd til at sælge huset eller blive boende i. Hun har belånt huset med fem pantebreve til en høj rente, og da hendes indtægter er faldet, kan hun ikke betale sine kreditorer. Hun indrømmer, at det ikke var smart at belåne huset med pantebreve, men banken ville ikke hjælpe. 

- Vi er også nødt til at afvise en forholdsvis stor del af de kunder, der gerne vil have et lån. Står man i en svær økonomisk situation, så er det ikke sikkert, at vi kan hjælpe. Rigtig mange sidder i lejeboliger i områder, hvor det er svært at sælge boliger. Her vil mange kunne eje billigere, end de kan leje, men det er ikke sikkert, vores investorer vil komme med et tilbud, forklarer Søren Scheibye.

Pantebrevet og det blakkede ry

Der vil være rynken på næsen, når snakken falder på boliger finansieret med et pantebrevslån, erkender Søren Scheibye. Ifølge direktøren skyldes det primært, at ’det med småt’ ikke er blevet fremlagt på en gennemskuelig måde i lang tid i branchen. Det har han og forretningspartneren Carsten Schellenbauer derfor lavet om på.

- Der er et blakket ry at slås med i branchen. Men det er også der, vi ser potentialet. Der har været et informationsproblem, for det er det samme koncept som ved realkredit. Der ligger også et pantebrev under lånet, siger Søren Scheibye. 

Det er Curt Liliegreen enig i.

- Vi har seriøse aktører på markedet for pantebrevslån, men vi har desværre også det modsatte. Man skal kigge det hele igennem. Det er økonomisk uforsvarligt at købe et hus i et yderområde, hvis man skal hænge i med neglene, for at det kan løbe rundt, siger han. 

Herunder kan du regne på, hvad det koster dig at låne til en ny bolig

Beregneren er lukket.

Hvad er et pantebrevslån?

Et pantebrevslån er et lånedokument på samme måde som et realkredit- eller banklån. I modsætning til banklånet får långiveren ved et pantebrevslån pant i ejendommen, de låner dig til. 

Skal du tage et pantebrevslån?

- Tager du et pantebrevslån, skal du kun gøre det, hvis bank og realkreditinstitut ikke vil låne dig penge til den bolig, du ønsker at købe. 

- Boligen du vil låne til skal koste under én million kroner. De højere renter på pantebrevslånet gør det dyrere at betale af på lånet, end hvis du har et realkreditlån. Jo mere du låner, jo flere renter betaler du altså. 

- Du skal kunne betale. Hav en velpolstret økonomi og vær sikker på, at du kan holde til at være uden indtægt et stykke tid og samtidig betale lånets ydelser. 

Udenombanken.dk er en internetportal, der drives af UoB.dk ApS. UdenomBanken.dk hjælper brugere med at opnå finansiering mod sikkerhed i fast ejendom. Stiftet af Søren Scheibye (adm. direktør) og Carsten Schellenbauer Nielsen i maj 2014. 

Kilder: Curt Liliegreen og Søren Scheibye