Business

Se listen: Sådan blev de Nordens rigeste

De er så rige, at de ikke behøver tænke på andet, end hvordan de skal bruge – eller investere – de næste 10 millioner. Men vejen til gigantformuerne har været ganske forskellig for nordens allerrigeste mennesker. Herunder får du overblik over den mest velhavende person i hvert af de nordiske lande.

Magasinet Forbes har udgivet listen over verdens rigeste mennesker og i samarbejde med dagbladet Børsen har de lavet en liste over de rigeste personer i Norden. TV2.dk bringer dig her overblikket over den rigeste person i hvert af de nordiske lande.

Hennes & Mauritz-milliardæren er Nordens rigeste

Svenske Stefan Persson er officielt den rigeste person i Norden. De 24,5 milliarder dollar – eller 171 milliarder danske kroner, - han er værd, er han kommet i besiddelse af, fordi han er arving til en af verdens mest kendte tøjkæder Hennes & Mauritz.

De mange milliarder, formuen skal tælles i, er endda nok til at bringe nordens rigeste mand op som nummer 28 på listen over verdens rigeste.

Selvom rigdommen måske kan virke ubegribelig for folk med mere almindelige økonomier, er hans formue faktisk blevet gevaldigt meget mindre inden for det seneste år. Ifølge Forbes er formuen nemlig skrumpet med cirka en tredjedel, fordi værdierne er sendt videre til hans børn. Således er hans to sønner og hans datter nu sendt ind på listen over verdens yngste dollarmilliardærer – hver med værdier for cirka 3 milliarder dollars (21 milliarder kroner).

Stefan Persson er manden bag Hennes & Maurits internationale succes, der gør, at kæmpekoncernen i dag sælger sit tøj i mere end 3500 butikker spredt udover 55 lande.

Legoklodser skaber Danmarks største formue Kjeld Kirk Kristiansener Danmarks rigeste. Formuen lyder på 9,7 milliarder dollar, hvilket svarer til 66,5 milliarder kroner. Og formuen stopper næppe med at vokse foreløbigt, da såvel omsætning som overskud i koncernen bare stiger og stiger for hvert år, der går.

Sidste år solgte Lego for hele 29 milliarder kroner, og overskuddet lød på hele 7 milliarder kroner, hvorefter legetøjskoncernens topchef Jørgen Vig Knudstorp brød ud i dans for rullende kameraer. Du kan se Legomanden danse her.

Norges rigeste tjener kassen i Danmark

Norges rigeste mand Odd Reitan har tjent milliarderne gennem sine Rema1000- og 7eleven-butikker. Han ejer desuden også Uno-X-benzinstationerne, der tidligere gik under navnet Hydro Texaco. Dermed tjener han også masser af penge i Danmark. Rema1000 fungerer dog som franchise-koncept, hvor købmændene betaler penge til Odd Reitan for at sælge deres varer under Rema1000-konceptet.

Den stenrige nordmand er ifølge Forbes god for 5,2 milliarder dollar, hvilket svarer til 35,6 milliarder kroner.

Elevatorer gør Antti Herlin til Finlands rigeste

Den store elevator-koncern Kone har skabt formuen for Finlands rigeste – den 58-årige Antti Herlin. Koncernen blev grundlagt af hans bedstefar, men i dag Antti Herlin, der sidder for enden af bestyrelsesbordet. Ifølge Forbes er han god for 3,6 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 25 milliarder kroner.

Hans elevatorselskab har netop vundet en kæmpeordre på at levere og installere elevatorer til verdens højeste bygning Kingdom Tower i Saudi-Arabien, der efter planen står færdig i 2018. Antti Herlins selskab skal levere 65 elevatorer, der skal sende folk hele 660 meter op i ejendommen – ny rekord for elevatorer.

Islands rigeste startede med øl

Islands rigeste Björgólfur Thor Björgólfsson er god for 1,3 milliarder dollar svarende til knap 9 milliarder danske kroner. Ifølge Forbes tog det kun manden 10 år at blive blandt de 250 rigeste mennesker i verden.

Rigmanden kom for alvor til penge, da han valgte at bosætte sig i Rusland i 1990’erne for at starte et øl-firma under sovjets sammenbrud. Det lykkedes ham, og i 2002 solgte han selskabet til Heineken for omkring 100 millioner dollar (690 millioner kroner, red.).

Herefter tog han tilbage til Island og tog voldsomme risici ved at belåne sin i forvejen store formue for at købe en enorm aktiepost på 46 procent i den islandske bank Landsbanki.

Björgólfur Thor Björgólfsson drev på et tidspunkt mere end 40 aktieselskaber. Han lånte med pant i sin egenkapital for at accelerere sine investeringer og beskrives af Forbes som en gældsjunkie. Selvom hans investeringer bragte ham i stort uføre under finanskrisen, er han i dag god for omkring 1,3 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 9 milliarder kroner. Vi kan desværre ikke bringe et billede af Björgólfur Thor Björgólfsson.

Er Ingvar Kamprad i virkeligheden den rigeste i Norden

Men hvad så med IKEA-stifter Ingvar Kamprad? Ifølge Forbes liste over verdens mest velhavende, er Kamprad ’blot’ god for 3,3 milliarder dollar, svarende til 22,6 milliarder danske kroner. En formue, der rækker til en ’beskeden’ plads som nummer 497 på listen over verdens rigeste.

Den opgørelse bygger på, at ejerskabet af kæmpekoncernen Ikea er delt op i mange forskellige selskaber verden over. Ifølge den svenske avis Veckans Affärer bestemmer Ingvar Kamprad egenrådigt over Ikea, og ud fra den betragtning vil han være god for 64 milliarder dollar – svarende til 446 milliarder kroner. Holder den påstand stik, er Ingvar Kamprad verdens sjette rigeste person, og dermed nordens suverænt rigeste person.

I indslaget herunder kan du høre, hvordan de rige passer på formuerne, og hvordan du selv kan få gode afkast af dine sparepenge: