Business

Nu er de sorte penge tilbage på boligmarkedet

Det rødglødende boligmarked i storbyerne gør, at sorte penge er tilbage på andelsboligmarkedet.

En kuvert under bordet med en stak tusindkronesedler. Eller 20.000 kroner for et klædeskab. Sorte penge ser ud til at brede sig på markedet for andelsboliger, vurderer administratorer af andelsforeningerne.

- Jeg hører meldinger fra mine medarbejdere om, at der igen er forsøg på at betale sorte penge, og flere sælgere spørger os direkte, hvad de skal gøre, når interesserede købere byder mere end boligens maksimalpris, siger administrerende direktør hos CEJ Ejendomsadministration Anne Marie Oksen, der er administrator for 140 andelsforeninger.

Ejendomsadministratoren har for nylig været ude for, at de og bestyrelsen i andelsboligforeningen Lersøgaard i København måtte ekskludere en sælger, fordi de kunne dokumentere, at der var sorte penge involveret i en handel.

10.000 sorte kroner

Køberen i den handel var Jeppe Kristensen. Han var allerede enig med sælgeren om at betale maksimalprisen, da han i sommer forsøgte at købe lejligheden. Trods enigheden om vilkårene for handlen, modtog han efterfølgende en mail fra sælger, som nu kunne berette, at der var en anden interesseret køber, der ville byde 10.000 kroner over maksimalprisen. Hvis Jeppe Kristensen derimod var villig til også at betale 10.000 kroner over maksimalprisen, så ville han stadig få lov at købe boligen.

- Jeg blev godt nok lidt skuffet – jeg følte mig forrådt, siger Jeppe Kristensen, der valgte at sende mailkorrespondencen med sælger videre til bestyrelsen i foreningen.

- For jeg var ikke i tvivl om, at det måtte sælgeren ikke gøre, siger han.

Jeppe Kristensen fik lov at købe boligen

Sælgeren blev ekskluderet fra foreningen, hvilket betyder, at foreningen overtog salget, og Jeppe Kristensen fik lov at købe boligen alligevel på de oprindeligt aftalte vilkår.

Hos Ejendomsforeningen Danmark, der er brancheforening for ejendomsadministratorerne, er man ikke overrasket over sådan en historie.

- Nej, det er jeg ikke overrasket over. Vi hører fra vores administratorer, at de har en fornemmelse af, at der er kommet sorte penge i andelsboligmarkedet. Det er noget, vi hører mere om, efter der er kommet et opsving på boligmarkedet, siger administrerende direktør hos Ejendomsforeningen Danmark Torben Christensen.

Boligekspert: Markedet søger uden om begrænsninger

Andelsboligmarkedet fungerer på den måde, at boligerne ikke må sælges til priser, der ligger højere end den såkaldte maksimalpris. En pris, der bliver fastsat enten via den seneste offentlige ejendomsvurdering eller via en såkaldt valuarvurdering.

- Derfor er det også meget svært at gøre noget ved tendensen med de sorte penge. Det eneste, man kan gøre er, at fjerne de begrænsninger, der er for prisdannelsen. Så længe der er to parter, der har en interesse i at undgå de begrænsninger, så er der en risiko for, at de gør det, siger Torben Christensen.

Sekretariatschef hos Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen mener heller ikke, der er meget at stille op.

- Hvis du prøver at snyde et marked, så prøver markedet at gå uden om det. Når vi forsøger at regulere markedet for andelsboliger, så opstår der bare et marked med en skyggepris på det her produkt i stedet, siger Curt Liliegreen.

Sådan er straffen

Andelsboliglovens § 15 bestemmer, at den der overdrager en andelsbolig i strid med lovens § 5 (maksimalprisbestemmelsen), straffes med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder.

Kilde: Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF)