Business

Søndag skrumper din elregning: Derfor kan du spare 100 kroner

Natten til søndag skal urene stilles en time frem. Sommertiden begynder, og det medfører mindre energibesparelser for de fleste danskere.

Det viser en ny undersøgelse fra Dong Energy.

Strømforbruget i de danske hjem falder en smule, fordi vores forbrugsmønster ændrer sig markant, når urene stilles en time frem, lyder det.

- I vinterhalvåret og det tidlige forår ser vi en gevaldig stigning i hjemmenes elforbrug fra klokken 18.00 -19.00,  lyder det fra Louise Hahn, der er privatkundedirektør i Dong Energy.

- Lamper, tv, spilkonsoller, komfurer og emhætter tændes, og det høje forbrug fortsætter frem mod klokken 20.00. Denne forbrugsspids bliver markant formindsket, når vi går over til sommertid.

Din elregning falder og stiger igen

Ifølge Dong skyldes det pludselige fald i forbruget, at behovet for belysning falder, og at de lunere temperaturer får mange til at rykke udenfor for at tænde op i grillen.

Sammenlagt falder elforbruget i de danske hjem med med hele fire-fem procent, når danskerne skifter til sommertid, viser tidligere undersøgelser.

Besparelsen udlignes dog, når uret skal stilles tilbage til vintertid igen den sidste søndag i oktober, og derfor er den samlede besparelse  for hele året kun på omkring 1 procent af det samlede forbrug.

- For en familie med et gennemsnitligt forbrug på 4.500 kilowatt-timer svarer det til 90-100 kroner, lyder det fra Louise Hahn.

Her kan du spare

Til sammenligning kan man, hvis man gør sig umage, spare over 800 kroner om året, hvis man går målrettet efter at slukke sine apparater, der står og sluger strøm på standby.

Er du interesseret i at hugge en større luns af elregningen, end det sommertiden kan give dig, er der flere veje, du kan gå.

Slukker du eksempelvis for dine standby-apparater, skruer ned for den elektriske gulvvarme, og hiver opladeren ud af kontakten, når du ikke bruger den, kan du spare mange penge i løbet af et år.

Her er seks råd, der kan reducere din elregning:

1. Sluk på afbryderen. Selvom dit trådløse musikanlæg og din spilkonsol ikke bruges, sluger bruger de strøm. Det kan i værste tilfælde koste op mod 3000 kroner om året, hvis din spilkonsol er tændt konstant.

2. Vælg en bærbar computer – den bruger mindre end den stationære.

3. Sluk for kontakten, når du tager mobilen eller tabletten ud af opladeren. De lidt ældre opladere bruger strøm, selvom mobilen er fjernet.

4. Elspareskinner sikrer, at dine apparater er helt slukkede, og de ikke bruger standby-strøm. Skinnen kan med fordel bruges til pc, skærm, printer, modem, router, højttaler, tv, dvd, musikanlæg og spillekonsoller.

5. Det betaler sig at vælge A+ eller A++, når du køber nyt tv. Den årlige besparelse er næsten 200 kroner, hvis det gamle tv er over fem år gammelt.

6. Skru godt ned for den elektriske gulvvarme og håndklæde-tørrere i sommermånederne. Det er nogle af hjemmets store strømslugere.