Børnefamilier: Arbejdet presser vores familieliv
Arbejdet presser vores familielivet flere gange om ugen. Det mener flere børnefamilier ifølge en ny undersøgelse, skriver Ugebrevet A4.
- Jeg kommer aldrig for sent til mit arbejde, men jeg kommer altid for sent til min familie.
Frustrationen er stor hos Lars Due Andersen fra Nyborg. For jobbet som funktionsleder på Svendborg Sygehus og en arbejdsuge på godt 50 timer går dårligt i spænd med rollen som familiefar til tre.
Lars Due Andersen hører til de tusindvis af danske forældre, der har overordentligt svært ved at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen.
Næsten hver tredje danske forælder oplever to eller flere gange om ugen, at deres arbejde er uforeneligt med planerne på hjemmefronten. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.
De store henter de små
Ligesom for mere end hver tiende forælder er det for Lars Due Andersen og hans hustru en daglig udfordring at få kabalen til at gå op. Også selvom deres tre børn på 9, 16 og 18 år for længst har vinket farvel til vuggestue og børnehave.
- Vi har de to store til på skift at tage den yngste med hjem fra SFO'en, og den mellemste tager ham med i skole, fordi de går på samme skole endnu, siger Lars Due Andersen til Ugebrevet A4.
Det høje antal pressede børnefamilier kommer slet ikke bag på Helle Rosdahl Lund, formand for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, CBAF.
Ekspert: En form for stress
- Der er flere grupper, hvor arbejdet fylder mere og mere. Det grænseløse arbejde griber om sig, og der er altid lige en mail, man kan tjekke hjemmefra. Andre grupper som sygeplejersker og politifolk er meget fastlåste i deres vagtskemaer. Det giver en anden form for stress for at nå det hele, siger Helle Rosdahl Lund.
- Når man ikke kan få tingene til at hænge sammen, spiser det en op indefra. Der er utroligt mange på arbejdsmarkedet, der går ned med stress, og vi kan se i statistikkerne, at børn og unge mistrives, siger Helle Rosdahl Lund til ugebrevet A4.
Socialminister Manu Sareen (R) anerkender, at mange børnefamilier i dag har svært ved at finde balancen. Han ved fra sit eget liv, at arbejdet hurtigt kan koste på familiekontoen.
Minister: Det kan ikke løses politisk
- Jeg har selv tre hjemmeboende børn, og jeg har sindssygt svært ved at få tingene til at hænge sammen. Det er et puslespil, som er belastende, siger Manu Sareen til Ugebrevet A4. Men børnefamiliernes problemer kan ikke alene løses politisk, påpeger ministeren.
- Der, hvor vi som stat skal hjælpe, er ved at lave nogle gode daginstitutioner og skabe rammerne for vores børn på skoleområdet og give dem nogle fritidsmuligheder, siger han.
Også arbejdsmarkedets parter har en stor del af ansvaret.
- Vi har den danske model i Danmark, og her er det aftaler mellem arbejdsmarkedets parter, som bestemmer vilkårene på arbejdsmarkedet, herunder mulighederne for deltid, siger ministeren.
Spørger man forældrene selv, er det især billigere hjælp med for eksempel rengøring og madlavning, der kan give et bedre samspil mellem arbejdsliv og familieliv.