Business

Sådan undgår du skattesmæk næste år

Årsopgørelsen er landet. Over 3,5 millioner danskere har tjekket deres årsopgørelsen, siden den blev gjort tilgængelig fredag den 6. marts, og traditionen tro vil rigtig mange opleve, at de har fået smæk og ikke penge af Skat. Det kunne dog have været undgået, hvis de havde haft styr på deres forskudsopgørelse.

Den har ligget og ventet på dig den 7. november på www.skat.dk: Din forskudsopgørelse, hvor du skal indberette, hvad du forventer, du kommer til at tjene i 2015, og hvilke fradrag, du mener, du skal have.

Du kan til hver en tid rette din forskudsopgørelse, men nu hvor årsopgørelsen er landet, er det rigtig godt tidspunkt også at løbe den igennem.

Det mener Lone Eriksen, der er privatøkonomisk rådgiver og indehaver af PrimaLiva.

Forskudsopgørelsen er ikke nær så populær som årsopgørelsen, men den er mindst lige så vigtig at udfylde korrekt, da den afgør, om du får penge tilbage i Skat, eller om du ender med at skulle betale en restskat.

De oplysninger, som du giver via din forskudsopgørelse, bruger Skat nemlig til at beregne din trækprocent for hele 2015, og er tallene ikke korrekte, bliver din skattebetaling med stor sandsynlighed også helt forkert, og du risikerer et smæk, når Skat gør året op i 2016, lyder det.

Ifølge Skat bør du rette din forskudsopgørelse, når der sker større ændringer i din økonomi. Nederst i artiklen kan du finde eksempler på, hvornår du bør være særligt opmærksom.

Her kan du tjekke, om du bør rette i din forskudsopgørelse:

1. Er der sket noget nyt på boligfronten?

Ændringer i dine boligforhold er én af de ting, der kan få store konsekvenser for din skattebetaling i 2015, og du skal med garanti have fat i din forskudsregistrering, hvis du enten har købt eller solgt bolig i løbet af året, lyder det fra Lone Eriksen.

- Har du for eksempel købt hus, og registrerer du det ikke korrekt hos skattefar, kan det ende med, at du ikke har penge nok til rådighed i hverdagene, da du vil komme til at betale for meget i Skat, siger hun til tv2.dk.

Det skyldes renterne, der er fradragsberettigede.

Glemmer man at indberette sine renteudgifter for 2015, får man ikke fradragene udbetalt i takt med, at regningerne skal betales. De bliver først udbetalt, når Skat gør året op i april 2016, og det kan gøre ondt, hvis man har en stram økonomi, lyder det fra privatøkonomen.

Omvendt kan man få et skattesmæk af den anden verden, hvis man har solgt sin bolig og glemmer at meddele Skat, at man ikke længere har de samme renteudgifter. Det vil udløse et uberettiget fradrag i 2015 – penge, som man skal betale tilbage, når Skat gør året op i 2016.

- Man skal også ændre på sin forskudsopgørelse, hvis man har omlagt sit lån. Går man fra en højere rente til en lavere rente, får man også et skattesmæk, hvis man ikke indberetter det. Det skyldes, at man får for stort et fradrag, siger Lone Eriksen og tilføjer:

- Går du fra en lavere rente til en højere – eksempelvis fra et flekslån til et fastforrentet lån - får du for få penge til rådighed, da dit fradrag bliver sat for lavt i 2015.

2. Er der sket nyt på jobfronten?

Det er altid godt at få mere i lønposen, men glemmer man at indberette det til Skat, kan det udløse en styg ekstraregning i form af en restskat. Får du mere eller mindre i løn, skal du være vågen. Særligt, hvis din løn enten kommer over eller under 499.130 kroner inkl. AM-bidrag, da det er grænsen for topskat i 2015. Også hvis du går ned i arbejdstid, eller hvis du går fra SU eller dagpenge til løn - eller omvendt - bør du reagere.

Derfor skal man altid, altid, altid huske at opdatere de lønoplysninger, Skat har, når der sker ændringer, lyder det fra Lone Eriksen. Har du fået højere eller lavere løn, eller er du gået på pension, skal du derfor være vågen.

- Sker der en ændring i a-indkomsten - hvis den er faldet eller steget meget - bliver skatten forkert. Den er forskudsregistreret i forhold til den løn, du havde i 2013, så derfor skal du huske at oplyse det til Skat, hvis man er steget eller faldet i løn i 2014, siger privatrådgiveren.

- Går man fra at være på understøttelse til at gå i arbejde, skal man især være opmærksom, da man ikke betaler arbejdsmarkedsbidrag af en socialindkomst. Går man fra understøttelse til fast arbejde, får man derfor med garanti et eftertrykkeligt skattesmæk, hvis det ikke indberettes - både i forhold til skatten, men også i forhold til arbejdsmarkedsbidraget, tilføjer Lone Eriksen.

Går man på pension, er det omvendt. Her kan man risikere at ryge på smalkost, hvis man ikke skriver i sin forskudsregistrering, at man forventer en ’lønnedgang’, hvis det altså er tilfældet.

- For nogen vil det ikke gøre en forskel, men for andre vil gøre en stor forskel. Det kan betyde, at man betaler for meget i Skat, og for de, der kun har en folkepension at leve for, kan det udgøre en stor forskel.

Er du begyndt at pendle, eller har du fået væsentligt kortere eller længere til dit arbejde, skal du også huske at tage et smut forbi www.skat.dk og ændre i dine oplysninger. For de, der har lang vej på arbejde, udgør befordringsfradraget mange tusinde kroner om året, og bortfalder det, fordi man har fået kortere vej til arbejde, kan det gøre ondt i pengepungen, når Skat gør status næste år.

Her kan du selv beregne dit kørselsfradrag.

Flere af de oplysning, Skat bruger til at fastsætte din skat i 2015, beror på de oplysninger, der blev indberettet i 2013, så hvis der er sket ændringer siden da, eller kommer du ikke til at have et befordringsfradrag i 2015, skal det ændres, lyder det fra Lone Eriksen.

3. Er du blevet skilt eller separeret?

Har man ændret civilstatus siden 2013, enten fordi man er blevet gift, separeret eller skilt, er man også én af de danskere, der skal justere skattebilletten for næste år.

- Er man blevet skilt eller separeret i 2014, holder man op med at være sambeskattet, hvilket betyder, at man ikke længere kan flytte rundt på fradragene, som man kunne, da man var gift. Sambeskatning gør, at fradragene bliver ’flyttet’, hvis den ene part ikke kan udnytte sine fradrag fuldt ud, og er man ikke længere sammen, ophører det. Man kan altså risikere at få noget af den andens fradrag, som man ikke er berettiget til, siger Lone Eriksen.

Der kan være nogle renteudgifter, der skal deles på en ny måde, eller ejendomsværdiskatten, der skal omfordeles, lyder det.

4. Har du sparet op til pensionen?

Langt størstedelen af de danske lønmodtagere sparer op til pensionen gennem en arbejdsgiverbetalt pensionsordning. Disse indbetalinger bliver der betalt skat af helt automatisk, så her behøver man ikke vride de små grå i forbindelse med forskudsregistreringen, men er man begyndt at spare op på egen hånd, er det en helt anden snak.

- Vil du indbetale penge til en privat pensionsordning i 2015 – for eksempel via en bank eller et pensionselskab, hvor arbejdsgiveren ikke er involveret, skal du til gengæld være opmærksom og selv indberette skatten. Her tager du af din nettoløn – det vil sige den løn, som du får udbetalt på din konto - og indbetaler den på en privat pensionsordning, og på den måde, får du altså et fradrag til gode, siger Lone Eriksen.

Det kan også være en god idé at tjekke andre poster. Eksempelvis fagforeningskontingenter, hvor loftet er skruet op fra 3.000 kroner i 2014 til 6.000 kroner i 2015. Har du ikke styr på skatten i 2014, kan du se, hvordan du undgår at få en ubehagelig overraskelse til april, når Skat gør året op i 2016.

Øverst i artiklen kan du se, hvordan du retter i din forskudsopgørelse.

Fik du et skattesmæk i år, kan du i indslaget herunder se, hvordan du dribler udenom Skats tårnhøje renter på restskat:

Derfor er forskudsopgørelsen vigtig

I din forskudsopgørelse kan du se din trækprocent og fradrag for 2015. Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver eller andre udbetalere som for eksempel SU eller dit pensionsselskab.

Du retter din forskudsopgørelse ved at logge på Skats TastSelv. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket.

Forskudsopgørelsen beregnes i første omgang på baggrund af de oplysninger, som Skat har fået om din indkomst de tidligere år. De oplysninger, som Skat bruger til at beregne din trækprocent, hentes fra skatteåret 2013.

Det er vigtigt at indberette væsentlige ændringer i din økonomi, da forkerte oplysninger kan resultere i en forkert skattebetaling. Er dit fradrag for højt, ender du med at få et skattesmæk, når Skat gør året op i 2016. Er dit fradrag sat for lavt, kan det føre til, at din løncheck ryger på smalkost i 2015, fordi du får for lidt udbetalt.

Du kan ændre i dine skatteoplysninger hele året, men indberetningen kan få betydning for din lønudbetaling resten af året. Venter man til juni, får man reguleret hele året på det halve år.

Kilde: Skat.dk

9 grunde til at rette skattebilletten

Du bør rette din forskudsopgørelse, når der sker større ændringer i din økonomi. Her er ti tilfælde, hvor du bør besøge www.skat.dk:

1. Mere eller mindre i løn: Får du mere eller mindre i løn bør du indberette det til Skat. Særligt hvis du bevæger dig over eller under topskattegrænsen.

2. Hvis du holder op med at arbejde: Holder du op med at arbejde, går på pension eller efterløn, bør du rette din forskudsopgørelse, så du får betalt den rigtige skat. I år har Skat hjulpet med genveje øverst på forskudsopgørelsen. Du kan f.eks. klikke på 'Pensioneret', hvis du er gået på pension.

3. Du er pensionist: Fra 1. januar i år udbetaler Udbetaling Danmark din pension ud fra din forskudsopgørelse. Er der sket ændringer i din indkomst i løbet af året, skal du derfor rette din forskudsopgørelse, så Udbetaling Danmark får besked.

5. Du har et kørselsfradrag: Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du kører mellem hjem og arbejdsplads, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Hvordan du transporterer dig selv er underordnet, men udgifterne til dertil må ikke være betalt af din arbejdsgiver.

6. Fradrag og renteudgifter: Renter for lån i bank, sparekasse, forsikringsselskab eller realkreditinstitut er automatisk med på din årsopgørelse.

7. Salg eller køb af bolig: Hvis du har købt eller solgt bolig skal du huske at indberette det til Skat. Dine renteudgifter skal blandt andet justeres. Skriv også flyttedatoen på din forskudsopgørelse, du skal kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Det gælder også, hvis du flytter før overtagelsesdagen. Ret desuden dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, hvis dine lån ændrer sig.

8. Start af egen virksomhed: Har du startet ny enkeltmandsvirksomhed skal du skrive virksomhedens forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Gør du ikke det, sætter Skat overskuddet til mellem 50.000 og 100.000 kroner.

9. Skilsmisse: Bliver du separeret eller skilt, ophører din sambeskatning med din ægtefælle. Du bliver betragtet som enlig i hele det år, hvor du bliver separeret eller skilt, uanset hvornår på året, det sker, skriver Skat.

Hvis du retter tallene i din forskudsopgørelse, skal du skrive tallene for hele 2016.

Kilde: Skat