Business

Frem med champagnen: 2015 kan blive et fantastisk år

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for udviklingen i den hjemlige økonomi i 4. kvartal 2014. Og tallene er nærmest sensationelt gode.  

BNP steg med hele 0,4 procent i fjerde kvartal. Det var langt mere, end økonomerne havde troet og viste endnu engang, at det er uhyre svært at ramme plet, når det gælder kongen af nøgletal.

Der er især to ting, der falder i øjnene med dagens tal.

Forbruget nærmest galoperende af sted med en stigning på 0,8 procent, hvilket bør få champagnepropperne til at springe. Det viser nemlig, at forbrugerne reagerer på de faldende renter og den pæne fremgang i reallønnen.

Også virksomhedernes tro på fremtiden er i god gænge. Investeringerne steg solidt, ligesom eksporten tog et flot hop, og det samme gjorde importen, hvilket indikerer, at hjemmemarkedet er på vej frem.

Dagens tal lover med andre ord godt for 2015.

Med en samlet vækst på 1 procent sidste år og en flot slutspurt for året tegner alt sammen et flot år, hvor de lavere oliepriser kan sætte ekstra skub i forbruget.

Den europæiske centralbanks opkøb af obligationer vil holde renten i en skruestik, og de gode udsigter for arbejdsmarkedet vil trænge arbejdsløshedsspøgelset længere væk.

2015 kan Blive et fantastisk økonomisk år for Danmark.