Business

Tjek her: Her er prisen for børnepasning i din kommune

20.000 kroners forskel i prisen på børnepasning lyder voldsomt, men det er realiteten. Så stor er forskellen mellem den billigste og dyreste danske kommunes børnepasning for to børn per år. Den dyreste børnepasning findes i Albertslund, mens du får billigst børnepasning i Randers kommune.

Har du to børn i institutionsalderen, ét i vuggestue og ét i børnehave, er der milevid forskel på, hvor meget du skal betale for deres pasning. Fra den billigste til den dyreste kommune er der således 20.000 kroners forskel på den årlige pris for pasningen. Det viser en ny opgørelse foretaget af Nykredit.

Randers har den gode rekord. De er nemlig den billigste kommune med hensyn til børnepasning, mens Albertslund tager prisen for dyreste kommunale børnepasning. I Randers ’slipper’ du med 42.000 kroner pr. år for pasning af to børn, mens pasning af to børn i den københavnske forstadskommune koster 21.752 kroner årligt mere.

Men ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole Roger Buch er forskellene helt bevidste.

- Det er et udtryk for, at kommunerne prioriterer forskelligt. Forskellene viser jo tydeligt, at det kommunale selvstyre fungerer. Hvis vi ville have ens priser på pasning overalt, havde det været et statsligt anliggende, siger Roger Buch til tv2.dk.

Kommunalforskeren nævner to ting, der er afgørende for, hvor mange penge, du som forældre skal have op af lommen.

- Priserne afspejler to ting: serviceniveau og egenbetaling. En fattig kommune vil formentligt have interesse i at tilbyde en billig løsning på området.

Der kan sågar være stor forskel på prisen i nabokommuner, forklarer forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

- Prisen for børnepasning svinger fra kommune til kommune og er et parameter, man som boligsøgende bør forholde sig til, når man ser på bolig. For eksempel er det over 12.000 kroner billigere årligt at have to børn i institution i Syddjurs kommune fremfor nabokommunen Aarhus. De fleste børnefamilier vil kunne mærke det beløb, siger han.

Prisforskelle på nabokommuner er for kommunerne et konkurrenceparameter. Der kan være penge at spare ved at bosætte sig i den billigste kommune i lokalområdet, men ifølge Roger Buch er der ingen tilflyttere, der kigger på priserne for pasning, før de faktisk har bosat sig i en kommune.

- Jeg vil sige så meget, at der næsten ingen er, der kigger på pasningspriser, når de bosætter sig. De kigger på boligpriser, afstand til arbejde, generelt serviceniveau og en masse andre ting – men pasningspriserne er ikke én af dem. De ved ikke, hvad det koster, når de slår sig ned et nyt sted, siger Roger Buch.

På kortet herunder kan du se, hvor meget børnepasningen i din kommune koster og sammenligne med andre kommuner. Priserne er for to børn, et i vuggestue og et i børnhave. 

* Der er i tallene fra Nykredit ikke taget højde for særaftaler i de enkelte kommuner hvad angår særlige priser.