Business

Rapport: Ulovlig grænsehandel med slik er eksploderet

Mængden af chokolade og slik, som ulovligt bringes til Danmark fra udlandet, anslås at være vokset med 50 procent på bare to år.

Det vurderer Skatteministeriet i en ny rapport om grænsehandel.

I 2011 anslås det, at der blev indført to millioner kilo ulovligt slik til Danmark, og i 2013 menes omfanget at være steget til tre millioner kilo.

- Skats afgiftskontroller tyder på, at den illegale handel har været væsentligt større end hidtil vurderet. Derfor er skønnet for den illegale handel med slik og chokolade opjusteret siden den sidste grænsehandelsrapport, forklarer ministeriet.

Den ulovlige slik menes blandt andet at havne hos de mange forhandlere, som tilbyder kunderne selv at blande det søde indhold og betale efter vægt.

I første halvår af 2014 gennemførte Skat landsdækkende kontrol af 75 forhandlere af bland-selv-slik, og hver tredje butik solgte slik, hvor punktafgifterne ikke var betalt korrekt.

Ministeriet har allerede opjusteret kontrollen og skærpet indsatsen for at finde slik-bagmændene, og ministeriet vil prioritere det illegale slik højt i 2015, lyder det:

- Vi vil lave en stabil forøget indsats på området. Vi har allerede fundet store mængder illegalt slik, så det viser, at kontrollen har en effekt, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S).

Han pointerer, at udover det faktum at statskassen går glip af millioner med den illegale slikhandel, så har de illegale forhandlere også ofte problemer med hygiejnen. Der er blandt andet fundet rottelort i de lagre, hvor slikket opbevares.

Sideløbende med stigningen i den illegale import anslår ministeriet også, at den samlede grænsehandel med slik og chokolade er steget fra cirka seks til omkring ni millioner kilo.

I alt udgør de importerede godter - lovlige såvel som ulovlige - kun en mindre del af danskernes samlede forbrug af slik og chokolade, som i 2013 udgjorde 93 millioner kilo.