Business

Aktier: Tømmermændene rammer især Carlsberg

De europæiske aktiemarkeder starter ugen i negativt terræn, efter at weekendens græske valg gav sejr til det venstreorienterede Syriza-parti, der ønsker et opgør med den hårde sparekurs, EU og IMF har påtvunget landet.

C20 Cap ligger 0,2 pct. lavere i 850,69 efter godt femten minutters handel og er dermed nogenlunde på linje med resten af Europa. Det danske eliteindeks kommer også netop fra en uge, hvor der blev sat lukkerekord alle fem dage.

Ud over det græske valg har weekenden har også budt på yderligere uro i konflikten mellem Rusland og Ukraine, hvilket også skræmmer investorerne.

Carlsberg-aktien er hårdest ramt af markedets tømmermænd med et fald på 1,6 pct. til 492,70 kr. for bryggeriet. Med sin store eksponering over for det russiske ølmarked er det altid alvorligt, når Ruslands forhold til Vesten risikerer at lide yderligere knæk. I forvejen har sanktionerne mod landet, kombineret med det store fald i olieprisen og en svækket rubel, betydet store dyk i de russiske forbrugeres købekraft, og det går ud over ølsalget.

Bang & Olufsen starter derimod dagen i højt humør på børsen.

Selskabet har ifølge Berlingske Business startet et konkret arbejde hen imod at sælge virksomheden. Ifølge avisens kilder er investeringsbanken Carnegie hyret til at finde en køber blandt verdens store elektronikkoncerner eller kapitalfonde. B&O-aktien fortsætter sidste uges stigning på 17,7 pct. og løftes 4,7 pct. til 38,20 kr. mandag morgen.

Vestas er blevet placeret på "conviction buy"-listen over interessante aktier hos Goldman Sachs' analytikere, skriver Bloomberg News, og det ser ud til at hjælpe vindmølleaktien, der stiger 1,3 pct. til 284,40 kr. Med i C20-toppen er Coloplast, William Demant og TDC med stigninger på 0,5 til 1,2 pct.

Novo Nordisk nyder godt af hævede kursmål fra både Nordea og Swedbank op til årsregnskabet fra medicinalgiganten på fredag. Nordea øger med 12 kr. til 372 kr. og fastholder køb, mens de lidt mere skeptiske analytikere i Swedbank sætter sit kursmål 20 kr. højere i 305 kr. med anbefalingen "neutral". Fredag kostede Novo-aktien 293 kr., men mandag tager den et lille skridt tilbage til 292,20 kr.

ALK-Abellós japanske partner, Torii, skrider frem i arbejdet med husstøvmidevaccinen, HDM SLIT. Der er indsendt en registreringsansøgning til de japanske sundhedsmyndigheder for vaccinen, oplyser ALK. Aktien stiger 0,7 pct. til 760 kr.

Dagens eneste danske regnskab kommer fra nordjyske RTX. Selskabet, der er aktive inden for trådløs kommunikation, aflægger tal for første kvartal af 2014/15, et år der ventes at byde på øget omsætning og driftsindtjening. RTX-aktien starter dagen med et løft på 0,8 pct. til 66 kr.