Sådan tæmmer du den vilde gæld

Kurven synes knækket. År efter år er antallet af danskere, der står registeret i RKI, steget, men fra 2014 til 2015 faldt tallet med over 1.200 personer.

Selvom antallet af dårlige betalere er faldet, står rigtig mange danskere stadig registreret i gældsregisteret RKI. De er blevet stemplet som 'dårlige betalere', fordi de har undladt at betale det, de skylder.

Ifølge en ny opgørelse fra kreditoplysningsbureauet Experian, som står bag det berygtede RKI-register, står 231.582 personer registreret som ’dårlige betalere’ - et tal, der er vokset og vokset de seneste par år.

HER kan du få et overblik over, hvor i landet danskerne har mest gæld, de ikke kan betale.

Tv2.dk har spurgt Nordeas forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, hvad man kan gøre, hvis økonomien enten er eller er ved at køre af sporet. Her er hendes bedste råd:

Få et overblik og saml helst din klatgæld

Hvis du føler, at økonomien er kørt ud over kanten, bør du som det første forsøge at danne dig et overblik over din økonomi. Har du mange forskellige mindre lån, så tal med banken om, hvorvidt det er muligt at samle gælden under ét lån. Med andre ord: Gør det mere overskueligt for dig selv. Står du allerede i RKI, er det meget svært at blive godkendt til et samlelån i banken, men det er ifølge Ann Lehmann Erichsen ikke helt umuligt. Banken kan i sjældne tilfælde gøre undtagelser.

Det værste, du kan gøre, hvis du havner i gældsfælden eller er på vej ud over kanten, er at gøre ingenting, lyder det.

- Det kan vi se, at mange gør. Når det gør galt i økonomien, lukker de øjnene og håber på, at det går over af sig selv. Problemet er bare, at det gør det ikke, siger forbrugerøkonomen.

Du kan få en oversigt fra RKI om, hvad du skylder, og hvem du skylder penge til. Den kan du få, hvis du logger på RKI’s hjemmeside med dit NemID eller ved at skrive til RKI. Tjek HER, om du står i RKI.

Læg et budget

Når du har fået et overblik over din gæld og dine indtægter, skal du lægge et budget og holde det. Det er fint at være ambitiøs med hensyn til at ville af med sin gæld, men hvis du kun kan holde budgettet i én måned, er det bedre at lave et, der virkelig kan holde, anbefaler Ann Lehmann Erichsen.

- Her skal man gøre det, at man lægger sine løbende udgifter i faste rammer. Beslut dig for, hvor meget du vil bruge på mad i stedet for at lade det sejle. Drop fastfood. Vi ved fra undersøgelser, at især unge bruger mange penge på fastfood, og det er en meget dyr måde at blive mæt på. Det har man ikke råd til, hvis man har en dårlig økonomi, siger hun.

I forbindelse med, at du lægger et nyt budget, bør du altid kontakte den virksomhed eller de personer, du skylder penge. Forklar din situation kort og prøv at komme frem til en aftale. Du kan måske få en afdragsordning eller få eftergivet noget af gælden, hvis du betaler en del af gælden tilbage.

- Det skal du gøre, når du har fundet de gældsposter, som du har, og du har lagt et realistisk budget og fundet ud af, hvor meget du har råd til at betale af på din gæld hver måned, lyder det fra forbrugerøkonomen.

På den måde ’vinder’ både du og kreditor. Her er det vigtigt, at du er ærlig om din situation – både over for dig selv og dine omgivelser. Lægger du et budget, eller indgår du en aftale, du ikke kan holde, er det en direkte vej tilbage i gældsfælden, advarer Ann Lehmann Erichsen.

Kassekredit

Lav en regel, der hedder at kassekreditten kun er noget, du trækker på i nødstilfælde i de måneder, hvor det absolut ikke hænger sammen for dig økonomisk. Det er aldeles uholdbart at trække ekstra på kassekreditten hver eneste måned.

De ”alternative lånesteder” skal du holde dig fra. SMS-lån og kviklån kan hurtigt forværre din situation med øget gæld. Er du endnu ikke havnet i RKI, har du stadig mulighed for at låne penge af banker og finansieringsselskaberne, men du skal gøre det med stor omhu. Når du overvejer at låne, skal du generelt kun låne til store og konkrete ting, lyder rådet fra Nordeas forbrugerøkonom.

Du tager et boliglån, når du skal købe en bolig. Du tager et billån, når du køber en bil. Kassekreditten er, som allerede nævnt, kun en nødlæsning i de måneder, økonomien umuligt kan hænge sammen, og små ekstra forbrugslån er ikke et tema fremover, er Ann Lehmann Erichsens råd.

Hendes sidste råd er, at man søger rådgivning. Du kan altid hente hjælp hos en sagsbehandler på dit lokale kommunekontor eller søge gratis vejledning i din bank.

Top ti: Her bor flest dårlige betalere

Top-10 over kommuner med den største andel af personer registreret i RKI:

  1. Lolland: 10,41 procent
  2. Ishøj: 8,96 procent
  3. Guldborgsund: 8,15 procent
  4. Kalundborg: 7,90 procent
  5. Slagelse: 7,69 procent
  6. Vordingborg: 7,59 procent
  7. Brøndby: 7,37 procent
  8. Faxe: 7,19 procent
  9. Albertslund: 7,16 procent
  10. Odsherred: 6,82 procent

Top-10 over kommuner med den mindste andel af personer registreret i RKI:

  1. Allerød: 1,99 procent
  2. Rudersdal: 2,44 procent
  3. Dragør: 2,54 procent
  4. Gentofte: 2,55 procent
  5. Lyngby-Taarbæk: 2,62 procent
  6. Hørsholm: 2,68 procent
  7. Skanderborg: 2,81 procent
  8. Egedal: 2,91 procent
  9. Frederiksberg: 2,92 procent
  10. Fanø: 3,09 procent

 Kilde: Experian/Ritzau