Business

Analytiker: Prisfald på olie og benzin skriver sig ind i historien

Prisfaldet på olie og benzin i 2014 har været så hurtigt og voldsomt, at det skriver sig ind i historien, mener olieanalytiker.

2,52 kroner. Sådan lyder størrelsen på prisfaldet på en liter af den mest almindelige benzin – 95 oktan - siden juni. Årsagen er de voldsomt faldende priser på olie siden i sommer.

- Det er et voldsomt prisfald som vil skrive sig ind i historiebøgerne. 2014 vil - også i et større og længere perspektiv - blive husket som et år med store prisfald på olie og benzin, siger olieanalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen til tv2.dk.

Listeprisen for en liter 95 oktan lød på 13,31 kroner per liter den 21. juni. På årets sidste dag, hedder listeprisen nu 10,79 kroner.

Nærmer os størrelse på prisfald i 1986

Olieanalytikeren peger på, at vi, hvis vi ser bort fra finanskrisens udbrud i 2008, hvor alting faldt hurtigt i pris, herunder også olien, skal helt tilbage til 1986 for at se et prisfald på olie, der gik lige så hurtigt som det igangværende.

- Og vi nærmer os stille og roligt størrelsen på olieprisfaldet i 1986, hvor prisen faldt med 75 procent, siger han.

Det nuværende olieprisfald har indtil videre nået cirka 50 procent siden olieprisen toppede i sommer.

Når benzinprisen ikke er faldet 50 procent ligesom olieprisen, skyldes det især, at vi betaler høje afgifter på benzin i Danmark. Hvor meget vi betaler i afgifter, kan du få svar på i grafikken herunder.

Artiklen fortsætter under grafikken

Hvis du tanker
Oktan 95Oktan 95Diesel
for 100 kroner, hvor meget tror du så er skatter og afgifter?

Tryk på mønterne for at give dit bud.
ProduktprisSkatter og afgifter
Dit bud: 0 ud af 100 kroner går til skatter og afgifter.Se om du ramte rigtigt
Dit bud: ud af 100 kroner går til skatter og afgifter.
Det rigtige svar: ud af 100 kroner går til skatter og afgifter.
Produktpris
Energiafgift
CO2-afgift
Moms
Oplysningerne stammer fra Energi- og Olieforums hjemmeside og er senest opdateret 3. januar 2015. Energi og olieforum er en brancheorganisation for primært olieselskaber og tankstationer.Se prisudviklingen siden 1970
Se fordelingen
Hvis man justerer for inflation, har brændstofpriserne udviklet sig sådan her siden 1970.

Ligesom benzin er også diesel faldet markant siden i sommer. Listeprisen for en liter diesel lød på 11,63 kroner den 23. juni i år. På årets sidste dag er listeprisen for diesel 9,89 kroner.

Og selvom prisfaldene har været store, kan benzinfesten blive endnu større i de kommende måneder, mener olieanalytikeren.

- Prisfaldet på olie kan godt fortsætte ind i første kvartal af 2015, hvor danskerne derfor stadig vil kunne tanke billig benzin. I andet kvartal vil oliepriserne nok stabilisere sig, og i andet halvår vil vi nok se, at priserne begynder at stige lidt igen, uden at priserne skal op i de høje niveauer vi også så i løbet af 2014, siger Jens Nærvig Pedersen og uddyber:

- Priserne vil stabilisere sig i løbet af 2015, fordi priserne på olie bliver så lave, at det for nogle af olieproducenterne ikke længere kan betale sig at producere mere olie. Det vil resultere i, at der kommer mindre olie på markedet, og det kan løfte prisen i løbet af 2015.

Du kan tanke 1,50 kroner billigere end listeprisen

En ting er i øvrigt listepriser. Som du måske har erfaret, kan du tanke endnu billigere på din lokale benzinstation - det skyldes den lokale priskonkurrence. Som tommelfingerregel kan du tanke benzin til en pris, der er cirka 1,50 kroner lavere end den officielle listepris, hvis du finder de billigste steder at tanke.

Det betyder altså, at du fra i dag og hen over nytåret kan tanke benzin til omkring 9,29 kroner, hvis du finder de billigste benzinstationer.

På diesel kan du ofte spare endnu mere – nemlig 1,60 kroner per liter - i forhold til listeprisen, hvis du finder de billigste steder at tanke. Med en listepris for diesel på 9,89 betyder det, at du i disse dage kan tanke diesel til omkring 8,30 kroner.

- Det er ofte fra gade til gade, at priskonkurrencen foregår. Hvis der ligger tre til fire benzinstationer inden for samme øjekast, og man kan se priserne hos de forskellige på samme tid, så er det tit meget fordrende for priskonkurrencen, siger forbrugerøkonom hos FDM Allan Skytte Christensen.

Herunder kan du se den historiske udvikling i prisen på benzin og diesel siden 1972. Priserne er reguleret for inflation, og du kan derfor sammenligne priserne med nutidskroner.

Artiklen fortsætter under grafikken

Tip: Tank tidligt eller sent

Og der er flere ting, der er værd at holde øje med. Blandt andet kan du i gennemsnit spare 7 lette ører per liter, hvis du tanker på en ubemandet benzinstation.

Hvis du går efter den absolut billigste pris, er det desuden en god ide at tanke om morgenen inden klokken 10, - eller sent på aftenen. Det skyldes, at den nye listepris bliver fastsat klokken 10 hver dag. Og herefter begynder priskrigen at rase, og den tiltager løbende lige indtil den efterfølgende dag klokken 10.

- Så hvis du skal have superbillig benzin, så skal du tanke om morgenen inden klokken 10. Pointen er, at du altid kan finde billig benzin – når jeg kigger ud over landet, så er der bare systematisk lavere priser om aftenen og om morgenen inden klokken 10, siger Allan Skytte Christensen.