Business

Rohde til bankerne: Undgå stormen - overvej en fusion

Den danske banksektor er grundlæggende robust, og især de allerstørste banker er godt og vel i stand til at modstå hårde makroøkonomiske stød. Alligevel er der blandt enkelte af de banker, der størrelsesmæssigt ligger lige under de fem såkaldt systemisk vigtige banker behov for yderligere polstring, hvis de skal kunne stå imod en finansiel storm.

Sådan lyder budskabet fra nationalbankdirektør Lars Rohde i forbindelse med præsentationen af Nationalbankens halvårlige undersøgelse af den finansielle stabilitet i Danmark.

- Det er ikke en trussel mod den finansielle stabilitet. Og der er mulighed for markedsmæssige løsninger, understreger nationalbankdirektøren på et pressemøde.

Han hæfter sig desuden ved, at bankerne er presset på indtjeningen, hvilket øger behovet for at skære i omkostningerne. Det får nationalbankdirektøren til direkte at opfordre bankerne til at slutte sig sammen.

- Der er nok behov for at overveje kapacitetstilpasninger, herunder fusioner med henblik på at opnå en rentabel forretning, siger Lars Rohde.

Rohde advarer i øvrigt, ligesom Nordeas direktør Peter Lybecker gjorde tidligere på året, mod at bankerne i jagt på øget indtjening, begynder at konkurrere på lånevilkår.

- Der er forskel på at konkurrere på kreditstandarder og priser. Op til den seneste finanskrise var det kreditkvaliteten, der var problemet, siger Lars Rohde.

De største finansielle institutioner i Danmark, Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nordea og Nykredit, sidder på samlet set 85 pct. af bankmarkedet i Danmark.