Grønt prisfald: Spar 1.000 kroner på strøm om året

Klimavenlig strøm har længe været dyrere end almindelig strøm, men sådan er det ikke længere. Der kan i øjeblikket opnås store rabatter, hvis man vælger grønt.

Strømmen i stikkontakten er den samme, uanset hvor den kommer fra, men det er prisen ikke. Lige nu er klimavenlig strøm det billigste på markedet. Det viser en sammenligning fra indkøbsforeningen El-Forbundet, der er en sammenslutning af danske elkunder.

Lige nu er der en prisforskellen på over 1.000 kroner på den 'almindelige' strøm, som de, der ikke aktivt har valgt leverandør, modtager, og det såkaldte grønne alternativ.

- Klimavenlig strøm er lige nu billigst, og har faktisk været det gennem længere tid. Det er dog kun et fåtal, som ved det, men der er altså ikke længere en prisbarriere for at vælge miljørigtigt, siger Morten Sinding, der er forbrugerjurist i El-Forbundet.

Derfor er grøn strøm billigt

Årsagen er ifølge Morten Sinding, at de danske elselskaber er blevet forpligtet til at omlægge dele af produktionen til klimavenlig el, hvilket har givet priserne et nøk nedad.

Derudover har det i årevis kostet et ekstra tillæg at vælge grønt, men sådan er det ikke mere, lyder forklaringen fra El-forbundet.

Der er ifølge Forbrugerjuristen ingen grund til ikke at skifte leverandør, hvis man vil spare penge.

Vil du vide mere?

Vil du vide, hvordan du kan spare penge på el-regningen, kan du se mere om dette i TV 2s nye program 'Pengerådgiverne'

Programmet sendes tirsdag den kan 18. november klokken 20.50.

Siden 2003 har de danske forbrugere nemlig frit kunne vælge elselskab, og det er med tiden kun blevet nemmere at skifte selskab, lyder det fra Morten Sinding.

Konkurrencen er blevet større, og det kan man som forbruger nyde godt af.

Her er det billigst lige nu

Ét af de tilbud, man kan vælge, er El-Forbundet.dk eller Tænk Strøm, der begge er organisationer, som aktivt forhandler de billigste løsninger på markedet hjem til deres medlemmer. Aftalerne løber typisk i seks måneder ad gangen, inden man får en ny pris.

Et medlemsskab af Tænk Strøm koster et gebyr, mens El-Forbundet.dk tilbyder gratis medlemskab.

Alternativt skal man selv holde øjene åbne og selv skifte mellem de billigste tilbud. Det kræver en del mere - til gengæld finder man her den største besparelse, viser en gennemgang af www.elpristavlen.dk.

På www.elpristavlen.dk kan man i øjeblikket få klimavenlig strøm til en kilowatt time pris på kun 0,19 kroner, mens det koster 0,2118 kroner gennem El-forbundet.dk.

Har du ikke truffet et aktivt valg om, hvor din strøm skal komme fra, er der dog penge at spare i begge tilfælde. Til sammenligning koster strømmen fra for eksempel Dong 0,3992 kroner pr. kilowatt-time.

For en gennemsnitsfamilie betyder det en merpris på et år på 1.091 kroner i forhold til det billigste alternativ, viser en beregning.