Business

Banker presser forgældede lejere

De store boligselskaber oplever i stigende grad, at banker fastholder opkrævningen af lån og kreditter hos borgere, der ikke længere kan betale huslejen.

Selv om det er i direkte strid med bekendtgørelsen om god bankskik. Den forbyder netop bankerne at modregne deres lån i sociale ydelser, hvis det betyder, at borgerne ikke længere kan opretholde en beskeden levefod, skriver Politiken fredag.

- Reglerne er krystalklare, derfor kan vi kun på det kraftigste opfordre bankerne til at overholde dem. Vi frygter, at der er et stort mørketal af sager derude, som vi ikke får kendskab til, og hvor bankerne slipper af sted med denne uanstændige adfærd, siger KAB's direktør Jens Elmelund til Politiken.

Boligselskaberne opdager nemlig kun sager, som deres gældsrådgivere kommer ind over. Først når de slår hårdt i bordet, retter bankerne ind.

Det sker 5-6 gange årligt for de to rådgivere ansat i KAB.

Finansrådet: Det er meget alvorligt

Bankerne er blandt andet Nordea og Sydbank.

- Det er mit indtryk, at bankerne er blevet mere rå og uforsonlige over for de mest udsatte borgere. Der er ikke altid råd til at tage menneskelige hensyn efter finanskrisen, siger Tina Hartvig Pedersen, der er gældsrådgiver i KAB til Politiken.

Finansrådet kaldet det dybt alvorligt, at bankerne ikke overholder reglerne.

- For Finansrådet er det en selvfølge, at medlemmerne følger reglerne, og der kan ikke være tvivl om dem, for de blev præciseret af Finanstilsynet så sent som sidste år. Oplever borgere, at reglerne ikke overholdes, kan vi kun opfordre dem til at klage. De banker, der går over stregen, kan både straffes med påtaler og bøder, siger kontorchef i rådet, Jeanne Blyt til Politiken.

En udsættelse koster 300.000 kroner

Ifølge Boligselskabernes Landsforening er der både store menneskelige og økonomiske konsekvenser, når en borger sættes på gaden.

Samlet set koster en enkelt udsættelse op mod 300.000 kroner.

- Vi er begyndt at høre mere og mere om de her sager, og det er dybt tragisk, fordi de kan betyde, at folk bliver presset ud af deres bolig. Og bliver folk først sat på gaden, kan det meget vel ende med, at banken aldrig nogensinde får dækket sine tab. Så lad os da for søren undgå de her tragedier, siger direktør Bent Madsen til Politiken.