Business

Utilfredse læsere: Her er vores dårlige lån

Er du tilfreds med dit banklån, eller har du lyst til at give din bank en dumpekarakter? Tv2.dk har i kølvandet på en række undersøgelser af de danske bankers rentesatser spurgt danskerne om deres lånevaner og deres generelle tilfredshed. Indtil videre er læsernes dom klokkeklar. De giver bankernes lån karakteren: Dumpet.

Det koster dyrt at være dansk bankkunde - særligt, hvis man ikke ser sig godt for. I august slog en større undersøgelse fra Aarhus Universitet fast, at danskerne betaler for høje renter, og mandag bankede endnu en undersøgelse et søm i den kiste: Bankernes omkostninger er generelt faldet, mens bankkundernes rentesatser er gået en anden vej: Opad.

Indtil videre har over 280 læsere oplyst, hvor meget de betaler i rente og givet til kende, hvad de synes om den låneaftale, de har indgået med deres bank.

Resultatet taler dets tydelige sprog: Næsten halvdelen svarer, at de enten er utilfredse eller meget utilfredse med deres lån i banken. Hver tredje har sågar svaret, at de er "meget utilfredse" med deres nuværende banklån.

Betaler over 10 procent i rente

Læsernes svar viser derudover, at en del betaler kassen for at låne til forbruget, huset og bilen. 70 af de adspurgte betaler mellem 10 og 15 procent i rente, og 20 af de 280, der har svaret, betaler over 15 procent i rente, viser tallene.

Det er næsten hver tredje, der har udfyldt TV 2's spørgeskema.

Ifølge finansøkonom Michael Bak fra den uvildige rådgivningsvirksomhed FinansTeam, kan der være gode grunde til læsernes utilfredshed, men én ting er sikkert:

- Det er en høj rente, lyder hans umiddelbare reaktion på de renteniveauer, som læserne har oplyst,

Klik på kortet:Her kan du klikke dig rundt i Danmark og selv se, hvad TV 2's læsere betaler for at låne i banken.

Tjek lige din egen økonomi

Michael Bak er dog hurtig til at tilføje, at det langtfra er alle, der kan gøre noget ved sagen. Inden man brokker sig over, at man betaler mere i rente, end naboen gør, bør man se kritisk på sin egen økonomi, mener privatrådgiveren.

- Det er svært at sige, hvad der er en rimelig rente. Det afhænger af den enkeltes økonomiske situation, siger Michael Bak til tv2.dk.

Bankerne skelner nemlig altid mellem en god kunde og en dårlig kunde.

- Man kan sige, at de der ikke har økonomien i orden, får lov til at betale godt og rigeligt. Altså, det er ofte de, der ikke har råd til at betale en høj rente, der får lov til at betale den høje rente, siger Michael Bak til tv2.dk.

Sådan fungerer bankerne. De vurderer altid den enkelte kundes evne til at betale lånet tilbage, og renten bliver fastsat efter den vurdering, er hans erfaring.

- Du kan ikke sammenligne dig selv direkte med naboerne.

- Generelt kan man sige, at jo større grad af sikkerhed banken har, desto lavere skal renten være. Så mit råd er, at man ser på sin egen økonomi og vurderer, hvor stor en risiko banken løber ved at låne pengene, siger Michael Bak.

Det bør den vakse kunde gøre

Det betyder dog ikke, at man skal sætte sig tilbage og gøre ingenting. Bankerne har sat deres finansieringsomkostninger betragteligt ned, og de tjener derfor flere penge på at låne penge ud, end de gjorde før. Det bør den 'vågne' bankkunde reagere på, lyder det.

- Hvis du går ind i en tøjbutik og velvidende, at butikken har en avance på 7-800 procent, så ville du måske brokke dig lidt over prisen, og her skal man lige huske, at det er, hvad bankerne har i øjeblikket, siger Michael Bak til tv2.dk.

Her skal man som kunde bruge sin historik. Har man overholdt sine betalinger, og har indtægten været stabil, er det et godt argument for, at renten skal sættes ned. Da flere undersøgelser har vist, at bankernes udgifter til at finansiere lånene er faldet markant, kan man passende spørge: Burde renten ikke følge med ned?

- Bankerne har været gode til at skrive ud til kunderne og fortælle, at de har været nødt til at sætte renten op på grund af krisen, så man kan jo sige, at nu kan kunderne bruge det omvendte argument, lyder det fra privatrådgiveren.

- Så længe man har overholdt sine betalinger, og man ikke har sprunget betalinger over, så må man helst ikke ligge og betale 15 procent i rente eller deromkring for et forbrugslån, lyder hans vurdering.

Hvad er en 'fair' rente?

Hvis man vurderer, at man har en fornuftig økonomi, og man ellers har overholdt sine løbende betalinger, skal man derfor aflægge sin bankrådgiver et besøg.

Er økonomien ok, bør renten på et almindeligt forbrugslån ikke overstige 10 procent, og den kan sågar komme under otte procent og endnu længere ned, hvis økonomien er god, lyder det fra privatrådgiveren.

Så meget må boliglånet ikke koste Betaler man for eksempel mellem 7 og 8 procent eller mere i rente på et boliglån, som mange af tv2.dks læsere gør, er det en anledning til forhandling, mener han.

- Afhængig af, hvor boligen ligger, kan man godt få boliglån med en rente på mellem 5 og 6 seks procent, siger Michael Bak.

Bor man i andelsbolig, er der også plads til forbedringer. I øjeblikket er der rift om de gode andelskunder, og her kan man derfor få nærmest rekordlave renter på omkring i fire procent, lyder det.

Dette må du aldrig gøre

Det eneste, man ikke må gøre, er at vente på, at banken sætter renten ned af sig selv, for det sker aldrig.

- Du får jo heller ikke at vide, at det er billigere i Netto, når du handler i Brugsen, siger Michael Bak.

- Det eneste man ikke må gøre er at være passiv. Heller ikke hvis økonomien ikke er alt for god. Hvis man kan stramme sin økonomi - eventuelt ved at reducere sine udgifter - kan man næsten altid komme videre på en eller anden måde.

Fortæl os om dit lån:Udfyld gerne skemaet