Business

Her går boligsælgerne helt galt af køberne

Hvad skal boligen koste? Det er det store spørgsmål for såvel sælgere, mæglere og købere på det danske boligmarked. Og mange sælgere har endog meget svært ved at ramme plet, når den første pris på boligen skal sættes.

Købere og sælgere har svært ved at ramme hinanden på prisen, når den første pris skal sættes på boligen.

Hele 38 procent af de udbudte boliger på boliga.dk har reguleret prisen ned, siden de røg til salg, viser en opgørelse fra boliga.dk.

Og det er særligt i de mindre byer, det er svært at ramme den rigtige pris. I Gedsted i Himmerland har de sværest ved at finde den rigtige pris. Her er det nemlig hele 68 procent af boligerne, der har været gennem en prisnedsættelse. Herefter følger Vig på Vestsjælland og Kettinge på Lolland, hvor henholdsvis 65 og 62 procent af boligerne er reguleret i pris.

Færre lejligheder på udsalg

Byer på Lolland-Falster og på Vestsjælland udgør 11 af de 20 byer med flest villa-prisfald herhjemme. Også området nord for Randers er rigt repræsenteret på listen med tre byer, hvor prisen er justeret med mere end 50 procent.

Til gengæld er der få boliger med justerede priser i nordjyske Hanstholm, i Hasle på Bornholm og i Mårslet ved Aarhus. I alle byerne er færre end 20 procent af boligerne justeret ned i pris, siden de blev sat til salg.

Ser man udelukkende på markedet for ejerlejligheder, er andelen af boliger, hvor prisen er justeret, faldet fra 39 procent i 2009 til 29 procent i 2014. Et fald boliga.dk tillægger det bedrede københavnske boligmarked.

Her kan du stadig få rabat i København

Der er dog stadig mulighed for at score en rabat i København i forhold til den første udbudspris. Bydelen Nørrebro skiller sig nemlig ud. I 2009 var 39 procent af de udbudte boliger justeret ned i pris. I dag er tallet faktisk steget, således at 42 procent af boligerne på Nørrebro er sat ned.

I den modsatte ende finder man det forholdsvis nye postnummer 2150 Nordhavn, hvor blot én lejlighed ud af 53 er sat ned i pris.

Trods sælgernes problemer med at sætte den rigtige pris, har købere og sælgere faktisk nærmet sig hinanden i løbet af de seneste fem år.

Købere og sælgere nærmer sig hinanden

Huse, der blev solgt i de første 10 måneder af 2009 var i snit faldet 14 procent før boligen blev solgt. Det tilsvarende tal for i år lyder indtil videre på 10 procent.

På lejlighedsmarkedet er tendensen endnu mere tydelig. I år er der blot hugget 3 procent af prisen inden salget er i hus. I 2009 lød tallet på 13 procent.