Business

Danske banker advarer mod bankunion: Nu er den stendød

Den danske debat om en fælles europæisk bankunion har taget en drejning. Nu får den bankunion, som Nationalbanken ellers er anbefalet af Danmarks Nationalbank, et hug fra en uventet front: De danske banker.

Bankernes fællesorganisation, Finansrådet, advarer nu mod en fælles europæisk bankunion. Det erfarer TV 2 Finans.

Generelt er der mange positive elementer i bankunionen, men der er stadig for mange uafklarede spørgsmål ved et eventuelt medlemskab. Derfor bør Danmark ikke gå med i en bankunion på nuværende tidspunkt.

- For eksempel er tilsynsopgaverne og selve tilsynsfunktionen ændret markant med en lang række nye regelsæt. Det gør det svært at afgøre, hvordan det nye regime vil påvirke Danmark og vores særlige karakteristika, herunder realkreditten, lyder beskeden fra Finansrådet.

- Vi mener, der er nogle bekymringer som vi ønsker at få afklaret, inden vi siger ja til at gå med i en bankunion, siger Finansrådets direktør Jørgen Howits til TV 2 Finans.

Ministerens svar:Øverst i artiklen kan du se hele erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsenssvar på Finansrådets udmelding.

Ole Krohn: Nu er den stendød i Danmark

Ifølge TV 2's finanskommentator, er Finansrådets udmelding et sidste søm i kisten for bankunionens skæbne i Danmark de kommende år.

Med Finansrådets udmelding er bankunionens fremtid i Danmark, rent politisk, så godt som stendød, lyder Ole Krohns vurdering.

Han vurderer, at der ikke vil være en tilslutning til dansk deltagelse i bankunionen de næste to til tre år.

Unionen er stadig i spil i Danmark

EU's kommende bankunion er allerede undervejs og er et nyt samarbejde for de en lang række eurolande.

Formålet med bankunionen er at genskabe tilliden til eurozonen og sikre, at problemer i europas svageste banker ikke igen bringer hele stater og euroen på fallittens rand.

Ikke-eurolande som Danmark kan dog selv vælge, om de vil være med eller ej. Lande som Storbritannien og Sverige har allerede sagt nej for en rum tid, mens det endnu ikke er afgjort i Danmark.