Business

Sådan scorer du den bedste rente i banken

Det bliver billigere og billigere for de danske banker at finansiere forretningen, viser en ny undersøgelse. Vil du ride med på bølgen, skal du dog være vågen. Her giver to rådgivere deres bud på, hvordan du lander en bedre rente.

På et år er bankernes såkaldte finansieringsomkostninger gennemsnitligt faldet med 0,08 procent, og flere af de danske banker kan i øjeblikket finansiere forretningen med 'renteudgifter' på under 1 procent.

Det viser en ny analyse fra Aalborg Universitet.

Det giver ifølge flere eksperter på området anledning til, at man stiller krav til sin bank. Og hvis du vil have en bedre rente i banken, er der en række ting, du kan gøre ved sagen, lyder det fra to bank-eksperter.

John Norden, der er partner i bankportalen Mybanker.dk, og Rune Wagenitz Sørensen, der er uvildig rådgiver og partner i rådgivningsvirksomheden Miranova giver her deres bud på, hvordan man scorer den bedste rente i banken.

Sådan scorer du en bedre rente

Det første, man bør gøre, er at gøre sit hjemmearbejde. Man bør med andre ord få styr på, hvad man betaler i renter, og hvor meget man betaler af på sin gæld lyder det fra begge eksperter.

- Hvis man ved, hvad man kan som kunde, så vil banken være mere ivrig efter at låne penge ud. Bankerne foretrækker personer, der har styr på hver en detalje i deres økonomi og kender gældens størrelse, siger Rune Wagenitz Sørensen.

- Bankerne lever af at låne penge ud, men de lever også af få dem hjem igen, supplerer han.

En stor gæld er helt ok

Har man en stor gæld, skal det ikke afholde én fra at lede efter bedre vilkår i andre banker.

Gode råd til samtalen i banken:

1. Gør dit hjemmearbejde. Få styr på privatøkonomien: Dine renter og gebyrer. Det giver dig ikke kun et overblik og et godt sammenligningsgrundlag, men det udgør samtidig et godt udgangspunkt for den samtale, du skal have i banken om dine vilkår.

2. Sammenlign de rentesatser og gebyrer, du betaler i dag, med de rentesatser, andre banker har. Betaler du mere for den samme ydelse, skal du bruge det argument i banken.

3. Fokuser på de poster, hvor du har den største gæld. En rente-rabat har en større betydning på de store gældsposter som billån, forbrugslån og boliglån.

4. Læg en plan, der viser, at du er i stand til at betale pengene tilbage. Det har stor betydning for bankens risikovurdering af dig, da det signalerer, at du har styr på økonomien.

5. Overvej, om du vil samle dine bankforretninger ét sted. Det kan udløse bedre vilkår i form af lavere renter og færre gebyrer.

6. Undersøg de gebyrer, der kan følge med, når du flytter bank. Hvis du skal flytte alle dine bankforretninger til ét sted for at få en lav rente, skal du undersøge alle gebyrer og renter på de forskellige produkter, banken tilbyder.

7. Hvis du har været kunde i banken i mange år, skal du glemme alt om, at bankrådgiveren er din ven. I sidste ende er bankforretningen en forretning, der handler om penge.

Kilde:Mybanker.dk og rådgivningsvirksomheden Miranova

Har man en tårnhøj forbrugsgæld, er man ikke automatisk en dårlig kunde i bankens øjne. Det er kun, hvis man ikke afdrager på gælden, banken rynker på næsen, lyder det fra John Norden.

Den pointe er Rune Wagenitz Sørensen helt på linje med.

Har man styr på sin økonomi og gældspleje, har man al god grund til at have selvtillid. Har man det, skal man ikke komme med hatten i hånden, når man mødes med sin bankrådgiver, lyder det privatrådgiveren.

- Man kan godt møde op med en dagsorden, hvor man spørger: Hvor meget kan jeg låne? Men man kan også møde op med dagsorden, hvor man siger: Jeg vil gerne låne nogle penge til en god rente, og jeg har denne her plan, og den holder med min økonomi, siger han.

- Bag tallene er der en mand, som banken også kigger på. De ser et menneske, der har et vist forbrug. Kan man vise, at man ved, hvor meget man bruger, så ser banken, at chancen for, at den får lånene tilbage igen, er større, tilføjer privatrådgiveren.

Evnen til at tage ansvar for sin egen økonomi har altså en afgørende betydning for, hvilken aftale man kan få i hus i banken.

Her skal du fokusere opmærksomheden

Ifølge Rune Wagenitz Sørensen vil det ofte være en fordel at samle sine bankforretninger ét sted. Det er hans erfaring, at det udløser en bedre rente.

- Bankerne tjener penge flere steder. Hvis man giver banken lov til at forvalte andet end for eksempel andelsboliglånet, så er der mulighed for, at man kan trykke den et andet sted, siger privatrådgiveren.

Dog bør man i første omgang fokusere på de store gældsposter, når man skal ned i banken: Billån, boliglån og forbrugsgæld, bør man prioritere, anbefaler han.

- Det er ikke realkreditlånet, man kan forhandle om. Det er kun renterne på lånene nede i banken, men her er størrelsen på lånet helt afgørende. Det er her, man skal fokusere. Renten på en kassekredit på 20.000 kroner er lidt lige meget, for man kan ikke mærke, om man betale to procent mere eller mindre i rente, men har man et boliglån på 500.000 kroner, kan to procent mærkes, siger Rune Wagenitz Sørensen.

To procent af 20.000 kroner er kun 400 kroner, men kan man barbere to procent af sit boliglån på 500.000 kroner, sparer man årligt 10.000 kroner, lyder regnestykket.

Tjek alle omkostningerne

Man skal dog i sin iver efter at score de laveste renter ikke være blind for, at man kan komme til at betale mere et andet sted, hvis man flytter alle sine bankforretninger til ét sted.

- Hold øje med omkostninger som renter og gebyrer, og om der er omkostninger til forvaltning af for eksempel pensionen, lyder opfordringen fra Rune Wagenitz Sørensen.

Det skal man altid gøre, også selvom man er mangeårig kunde i banken og synes, man kender sin rådgiver rigtig godt.

- En bank er en forretning. Det er fint at have et forhold til sin bankrådgiver, men når dagen er omme, så er det en forretning. Tror man, at bankrådgiveren er en ven, kan det komme i vejen for, at man tager en rationel beslutning, advarer rådgiveren.

Tjek altid alternativer inden samtalen

Man bør altid undersøge markedet for alternativer og andre rentesatser.

Bankerne skilter selv med de rente-intervaller, der opererer med, og man kan også bruge tjeneste som Mybanker.dk's tjeneste- "Skift-bank", hvor man hurtigt kan danne sig et overblik.

Når man frem til den beslutning, at man skal skifte bank, skal man dog lige undersøge, hvordan det generelt går i forretningen, er Rune Wagenitz Sørensens råd.

- Er det en bank, der er presset, kan det være den ikke er så glad for at låne penge ud, og så kan det være, at det bliver svært at få den til finansiere de større ting som f.eks. boligkøb eller udbygningen af sommerhuset, siger Rune Wagenitz Sørensen.