Business

Dorthe skiftede bank: Nu sparer hun 25.000 om året

I dag er det præcis to år siden, at initiativet "Skift Bank Dag" så dagens lys. Dorthe Puggaard er en af de danskere, der har fulgt opfordringen og skiftet bank. Det har givet hende en årlig besparelse på 25.000 kr.

- Det har betydning, hvor dine penge er placeret. Og de er nemme at flytte.

Sådan lyder det i indledningen af den præsentation, som folkene bag "Skift Bank Dag" har skrevet på projektets Facebook-profil.

En af de danskere, der har efterprøvet de to påstande, hedder Dorthe Puggaard og kommer fra Kolding.

I juni flyttede hun og manden alle deres bankforretninger fra Danske Bank til BankNordik. Og det har givet parret en besparelse på 25.000 kr. om året takket være bedre renter på realkreditlånet (hos Totalkredit), boliglånet og byggelånet.

- Det er helt vildt, det havde jeg slet ikke drømt om, siger Dorthe Puggaard, der har arbejdet som pædagog, men for øjeblikket studerer på fuld tid.

Dorthe Puggaard og hendes mand havde ind til i foråret været kunder i Danske Bank i mange år. Men en kombination af utilfredshed med kundeplejen og jagten efter besparelser fik parret til indtaste oplysningerne om deres økonomiske forhold på bankportalen mybanker.dk.

- Når man tænker på, at vi har tastet nogle tal ind og så været nede og snakke med BankNordik, så synes jeg, at det er gået rigtig smertefrit, siger hun.

Flere overvejer at gøre det samme

Det er dog langt fra alle danskere, der de seneste to år har fulgt "Skift Bank Dags" råd om at vende deres nuværende bank ryggen.

En undersøgelse fra Analyse Danmark viste i juni måned, at andelen af danskere, der skifter bank stort set har været uændret fra "Skift Bank Dags" fødsel i 2012 frem til 2014.

Sådan skifter du bank

På portaler som pengepriser.dk og mybanker.dk kan du sammenligne renter og gebyrer.

Kig efter ÅOP (Årlig omkostnings procent) når du leder efter det billigste lån.

Når du har fundet et tilbud, du synes om, så tag kontakt til banken og arranger et møde.

Rente og gebyrer kan være til forhandling. Forhør dig derfor hos din nuværende bank, om de vil matche tilbud fra konkurrenterne.

Undersøgelsen viser, at det er omkring seks procent af danskerne over 18 år, der årligt har skiftet bank de seneste to år. Det svarer til omkring en kvart million personer.

Tal, der ikke umiddelbart tyder på succes for "Skift Bank Dag". Men projektets medstifter og talsperson, Peter Ahrenfeldt Schrøder, hæfter sig ved en anden del af undersøgelsen, som viser, at det i dag er mere end hver fjerde dansker, der overvejer at skifte bank. Det er næsten 21 procent mere, end da "Skift Bank Dag" startede.

- Folk har typisk en ide om, at det er meget besværligt at skifte, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder.

- Men det er en god udvikling, at der er mange, der overvejer at skifte bank. Det beviser, at det er blevet sat på dagsordenen. Og det i sig selv er det vigtigste, hvis man skal kunne flytte noget her, siger Peter Ahrenfeldt Schrøder.

- Man skal bare hoppe ud i det

Hjemme i Kolding giver Dorthe Puggaard sit bud på, hvorfor det ikke er mere end en kvart million danskere, der årligt vælger at skifte bank.

- Jeg tror, at vi skal væk fra den der mentalitet, hvor vi tror, at banken er vores ven. Jeg tror bare, at man skal hoppe ud i det og undersøge, hvad der er bedst. Man kører jo også hen og handler, hvor det er billigst, siger Dorthe Puggaard.

Selv ærgrer hun sig over, at hun ikke gjorde det noget før.

- Det skulle vi have gjort for mange år siden, når jeg tænker på alle de penge, vi kunne have sparet, siger hun.