Danske butikker sælger kosmetik fra ulovlige bosættelser

Flere danske butikker har varer på hylderne, som stammer fra ulovlige israelske bosættelsesområder på Vestbredden. Det tager flere danske varehuse nu konsekvensen af. Salling og Magasin har trukket produktet Ahava tilbage, oplyser de til tv2.dk.

En israelsk kosmetikserie har skabt ballade i de danske butikker. Kosmetikserien Ahava, der blandt andet består af mudder og mineraler fra Det Døde Hav, ligner ved første øjekast ethvert andet produkt, man kan købe som forbruger, men det er det ikke. Ahavas produkter har også en politisk dimension, der nu har kostet produktet sin plads i flere danske butikker.

Kosmetik-serien bliver nemlig fremstillet i den israelsk-besatte bosættelse Mitzpe Shalem på Vestbredden - en bosættelse, som både EU og Danmark har erklæret ulovlig. Og det får nu konsekvenser.

De store danske varehuse Magasin og Salling, der har forhandlet produktet gennem flere år, tager nu produktet af hylderne, og butikskæden Matas, der indtil i dag overvejede at indføre Ahava, har nu lagt den israelske serie på is.

Det sker efter, at DanWatch, der er et uafhængigt medie, der overvåger danske virksomheder, har afsløret, at Ahava fremstiles fra en ulovlig bosættelse på Vestbredden, og Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har skåret Danmarks holdning ud i pap.

Minister: Bosættelserne forhindrer en løsning

Produktet Ahava er i sig selv ikke ulovligt, men Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen fraråder, at danske virksomheder handler varer, der stammer fra en ulovlig bosættelse.

- Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen, siger Mogens Jensen til tv2.dk.

Bosættelserne er ifølge ministeren i strid med folkeretten og en stor forhindring for en fredsløsning mellem Palæstina og Israel, lyder det.

Importøren: Det skal undersøges nærmere

Ifølge Trademade Cosmetics A/S, der importerer produkterne med mærket Ahava til Danmark, er man blevet gjort opmærksom på, at produktet stammer på Vestbredden.

Dog er man er tidligere blevet fortalt, varerne blev produceret lovligt, da den finder sted i zone C, der ifølge OSLO 2 aftalen fra 1995, "tildeler Israel råderet over området", lyder det fra Trademade Cosmetics direktør, Heidi Behrens.

Derfor kommer Mogens Jensen melding bag på hende. - Det gør indtryk på mig, når

regeringen oplyser, at de fraråder virksomheder at handle med producenter i dette område, siger Heidi Behrens, der vil nu undersøge sagen nærmere for at kunne træffe de rigtige beslutninger.

Læser man Udenrigsministeriet vejledning, er sagen dog soleklar. Der skelnes fra internationalt hold ikke mellem de forskellige zoner:

- Bosættelser i zone a, b og c er ulovlige, oplyser Udenrigsministeriet til tv2.dk. Og det synspunkt deles i resten af EU, lyder det.

De har trukket produkterne tilbage

Både Salling og Magasin har nu taget konsekvensen af de - for dem - nye oplysninger og er i færd med at trække de omtalte produkter af hylderne. Og Matas overvejer ikke længere at indføre produkterne.

- Vi har besluttet at fjerne Ahava fra hylderne i Magasin. Det sker på baggrund af, at regeringen finder det problematisk at danske virksomheder sælger varer, som stammer fra bosættelserne i zone C, Esben Hougaard, Indkøbsansvarlig for kosmetik i Magasin til tv2.dk og tilføjer:

- Ministeriets klare udmelding er ny for os, og vi traf beslutningen omgående, da vi gennem TV 2 blev gjort opmærksom på ministeriets opfattelse.