Business

Kasi-Jesper: Skat kostede mig vennerne og alle mine penge

Jesper Nielsens skattesag har været en dyr fornøjelse. Ikke nok med, at han har fået indefrosset et gigantisk millionbeløb, så har sagen også ramt ham personligt, fortæller den danske iværksætter til tv2.dk.

Skats sag mod Jesper Nielsen, som de fleste måske bedre kender som 'Kasi Jesper', har efterhånden stået på i flere år, og den tog onsdag en ny drejning. Onsdag meddelte Skat, at fire medarbejdere er blevet sanktioneret for at have handlet "ulovligt".

Ifølge den danske iværksætter, så er hans egen skattesag dog langtfra forbi. Skats sag mod ham fortsætter, og den har allerede kostet ham dyrt.

Da Skat rejste kravet mod ham, blev hele hans liv truet, fortæller Jesper Nielsen til tv2.dk. Sagen har ifølge ham rystet hele hans familie, kostet ham gode venskaber og ødelagt hans ry i Danmark som forretningsmand.

Ifølge Jesper Nielsen har Skat i skrivende stund et krav mod ham, der overstiger 400 millioner kroner, hvilket svarede til hele hans personlige formue, da sagen for alvor startede i 2012. I en periode var han reelt truet af personlig ruin, siger han.

- På det tidspunkt i sagen gik Skat efter at få mig erklæret konkurs. De ville have mig erklæret personlig konkurs, for så var det dem, der ville sidde for bordenden som kurator, og så kunne de frafalde skattesagen, siger Jesper Nielsen.

- De sagde: Du skylder os over 400 millioner kroner, men du har kun 385 millioner, så teknisk set, er du konkurs. Det er meget let. Jeg var kørt helt af sporet, lyder det fra Jesper Nielsen.

Jesper Nielsen: Jeg mistede alt

Ifølge Jesper Nielsen mistede han alt, hvad han ejede, da forhandlingerne med Skat brød sammen tilbage i 2012, og braget gav genlyd i hele hans tilværelse. Forretningen, familien og deres relationer blev hårdt ramt.

- Vi var smadrede, fuldstændigt smadrede. Fra at være en højtrespekteret stifter af Pandora og skaber af AG København, smadrede de mig fuldstændigt, siger Jesper Nielsen.

Ikke nok med, at han gik fra at være hovedrig til at have næsten ingenting, så stak Skats afgørelse også en kæp i hjulet for hans forretningsplaner.

Gamle forretningspartnerne og mange af hans venner vendte ham ryggen, da det kom frem i medierne, at Skat havde rejst et millionkrav mod ham, og Jesper Nielsen oplevede, hvordan hans ry som forretningsmand tog skade. Han var stemplet, fortæller han til tv2.dk.

- Jeg var jo pludseligt skattesnyder. Rigtig mange af mine tidligere gode kammerater sidder med en ekstremt dårlig smag i munden i dag. De ville ikke have noget med mig at gøre, og jeg har mistet mange venner. Efterfølgende har de forsøgt at vende tilbage, men der har jeg været knaldhård, siger Jesper Nielsen.

- Til gengæld har jeg fået dem med mig, som virkelig troede på mig. Dem har jeg også med mig i dag, fortsætter han.

Anklage: Skat har stadig mine penge

Pengene, som Skat frøs inde, har de stadig, lyder det fra Jesper Nielsen, der hævder, at Skat har mellem 300 og 400 millioner kroner af hans formue liggende.

Tilbage i 2012 skrev flere medier, at Skat havde frigivet omkring 100 millioner kroner af den formue, der var blevet beslaglagt, men da tv2.dk spørger Jesper Nielsen, hvor mange penge, Skat stadig har tilbage af de indefrossede midler, svarer Jesper Nielsen:

- I dag? Jeg har ikke en krone af de penge tilbage. De penge, jeg har i dag, det er nye tjente penge.

Og beløbet, som Skat krævede af ham steg gradvist. Hvis han havde betalt de penge, som Skat endte med at kræve, havde det ruineret ham. Han havde mistet alt, fastholder Jesper Nielsen.

Pandora reddede ham fra konkursen

En af årsagerne til, at han alligevel ikke gik konkurs var hans earnout-aftale med Pandora, fortæller Jesper Nielsen.

Da hans selskab, Kasi Group, var på toppen, omsatte det ifølge Jesper Nielsen for næsten 1,7 milliarder kroner om året, og da Pandora i 2010 købte ham ud, var det med aftalen om, at han ville blive afregnet efter, hvordan selskabet klarede sig frem til 2015.

Pandora har siden nedskrevet værdien af den aftale betragteligt, men da Jesper Nielsen på det tidspunkt, hvor skattesagen blev forelagt Kammeradvokaten, stadig havde mulighed for at tjene en formue, vurderede Kammeradvokaten, at der ikke var grund til at erklære ham konkurs.

- Hvis manden har en milliard, kan vi ikke slå ham ihjel, sagde han (red. Kammeradvokaten), fortæller Jesper Nielsen.

Endless reddede familien

Kammeradvokatens afgørelse ændrede dog ikke på, at Jesper Nielsen ifølge eget udsagn stod uden alle de penge, som han tidligere havde haft.

Da Skat havde indefrosset hans formue, stod han med 170.000 euro tilbage - penge, han skød i sit nye selskab: Endless Jewelry, som han officielt præsenterede i 2013 - i Tyskland, og det blev hans redning, fortæller Jesper Nielsen.

- Når man har en hel familie, der knækker, så kan man ikke knække selv, når man er en alfa-han, som jeg er. For at føre familien ud af det show og cirkus, som det her har været, har jeg måttet rejse mig Én ting er, hvad vi har fået af oprejsning i offentligheden. Det har vi fået i form af en undskyldning fra Skat og i form af en straf af de medarbejdere, der har været involveret og på sigt også i form af, at vi får vores penge tilbage. På den anden side har jeg gjort det eenste, der kunne gøre det her godt igen: At rejse et kæmpe firma igen.

- Det er noget, vi tit taler om i familien. Det, at vi startede Endless Jewelry, var det, der gjorde, at vi rejste os igen som familie. Det gjorde, at vi kunne fokusere og begynde at arbejde sammen igen, siger Jesper Nielsen til tv2.dk.

Derfor bor han ikke i Danmark

Selskabet har siden indbragt ham så stor en fortjeneste, at han har fået råd til at flytte fra Danmark, og i dag bor han fast på Mallorca, lyder det.

Også her har skattesagen spillet en afgørende rolle.

- Jeg havde sagt til mig selv, at når jeg tjente penge igen, så var jeg væk. På papiret bor jeg i Danmark, for i forbindelse med denne her sag, har de forlangt, at jeg skal have adresse i Danmark, men jeg kan mentalt ikke holde ud at være her, så jeg bor et andet sted, fortæller Jesper Nielsen.

Jesper Nielsen har tidligere udtalt, at han ikke tør starte ny virksomhed i Danmark igen, og den besked gentager han, da tv2.dk spørger ham, om det var skattesagen der førte til, at han har slået sig ned i udlandet:

- De kommer bare efter mig igen.

- Det var ikke sådan, at vi havde et lille lokalt revisorselskab til at lave vores regnskaber. Det var PwC og det var Ernest & Young, der sad og skrev lystigt på mine regnskaber og sendte mig store regninger. Jeg har jo ikke på nogen måde adgang til noget. Jeg sælger det bare, lyder det fra Jesper Nielsen.

Jesper Nielsen: De kommer til at betale

- Det eneste, jeg vil have nu, er, at jeg kommer for en uvildig dommer. Nu har jeg siddet i det her i 2,5 år, siger Jesper Nielsen.

Vil du rejse et erstatningskrav mod Skat, spørger tv2.dk han:

Ja, det kan jeg love dig. Det bliver for tabet af min håndboldklub, AG København, som på det tidspunkt var vurderet til 250 millioner kroner,

- Og så bliver det naturligvis for tort og svie af Jesper Nielsen og hans familie. Vi er desværre ikke i USA, for i USA havde de ikke turde gøre det her, for det erstatningskrav, de ville blive mødt med, ville lyde på flere milliarder, siger Jesper Nielsen.