Business

Tre iværksættere: Sådan forhindrer Skat vores arbejde

I en netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Iværksætterforening svarer næsten halvdelen af de adspurgte, at deres største hindring for vækst er, at Skat er tunge at danse med. Her fortæller tre unge iværksættere om deres ubehagelige oplevelser.

Da iværksætteren Mikkel Weiss for små to år siden satte sin virksomhed i bero for at koncentrere sig om eksamenstiden på universitetet, havde han ikke regnet med, at han skulle komme i karambolage med Skat.

Men til sin store overraskelse modtog Mikkel Weiss, som på det tidspunkt var medejer af en virksomhed, der lavede online markedsføring, en regning på over 100.000 kr. fra Skat.

Den unge iværksætter havde nemlig, i modsætning til sin ven og medejer af firmaet, glemt at indberette et stort rundt nul i momsregnskabet, eftersom virksomhedet var sat i bero.

Den manglende indberetning fik Skat til at sende en opkrævning for blandt andet bestyrelseshonorarer og firmabil. Alt sammen noget, som Skat havde antaget i sine beregninger, men ting som Mikkel Weiss aldrig havde gjort sig skattepligtig i.

- Jeg var jo ikke interesseret i at betale, for det var jo nogen skattekroner, jeg aldrig selv havde tjent noget af. Jeg kæmper derfor en kamp frem og tilbage med Skat, og det tog næsten ni måneder, hvor jeg konstant var i dialog med dem og skulle vise kontoudtog og andet for at bevise, at jeg intet havde tjent. Jeg beviste det hele, men alligevel ville de ikke droppe det. De troede 100 procent, at jeg var en fusker, siger Mikkel Weiss.

- Det paradoksale, som jeg også sagde til Skat, var jo, at min kammerat, som var medejer, havde indberettet et nul. Jeg bare havde glemt det. Men det var åbenbart ikke nok.

- Når alt kommer til alt, er det jo min egen fejl. Der findes sikkert en masse svindlere der ude. Så selvfølgelig skal Skat være opmærksom på det og tage kontakt til mig. Men det er uheldigt, at det skal tage mig otte-ni måneder og redegøre for mine indtægter, når jeg har en bank, der præcist fortæller, hvordan min konto har bevæget sig, og som beviser, at jeg ikke har fået de penge ind, som de hævder, jeg har. Der kunne jeg godt have tænkt mig lidt mere forståelse og rationalitet fra Skats side, siger Mikkel Weiss.

Virksomheden er i dag lukket, og de to kammerater har fuldt ud helliget sig studierne.

- Vi besluttede os for at lukke det helt ned, for vi syntes simpelthen, at den her sag fyldte for meget. Havde vi haft en kanon god omsætning, havde vi nok ikke gjort det, men det her var medvirkende til det, siger Mikkel Weiss.

- Savner menneskelig forståelse fra Skat

For Frederik Jantzen, der har stiftet et telemarketingbureau, har oplevelserne med Skat heller ikke altid været positive. Men det begyndte ellers godt, da han for fire års siden som ny iværksætter var til opstartsmøde hos Skat.

- Jeg blev inviteret på mad og introduktion i, hvordan man indberetter moms. Jeg gik rundt til venner og sagde, at det klarer de godt, og de virker sympatiske. Jeg havde virkelig et positivt syn på Skat, siger Frederik Jantzen.

Her er iværksætternes største udfordringer

Skatte- og momsspørgsmål

41,82% Finansiering39,77%

Socialt sikkerhedsnet23,86%

At finde frem til relevant rådgivning20,00%

Kontakt til offentlige myndigheder

19,09% Familiens accept af mængden af arbejde14,32%

Administration ved første ansættelse10,23%

Kilde: Iværksætterundersøgelsen 2014.

Men siden den gode start i 2010, er Frederik Jantzen løbet ind i flere problemer hos Skat. Senest i begyndelsen af 2014.

Her indberettede Frederik Jantzen den moms, han skulle, men han glemte at overføre pengene til Skat. Tre måneder senere modtog han et brev med et rykkergebyr samt tre måneders renter til samlet 1200 kr.

- Selvfølgelig skal der betales, når der skal betales, men det kan jo smutte af den ene eller anden årsag. I det private erhvervsliv det jo ikke sådan, at man smider rykkere på i første omgang. Der rykker man inden for en uges tid.

- Derfor var jeg lidt fortørnet over, at man ventede tre måneder med at sende den første ud, så der var kommet så mange renter på. Man kunne godt lige have sendt en reminder på mail, siger Frederik Jantzen og tilføjer:

- Det er jo ikke fordi, jeg ikke havde til hensigt at betale, for jeg havde jo selv været inde og indberette tallene. Havde jeg til hensigt ikke at betale nogen penge til dem, så havde jeg jo bare været inde og indberette 100 kr. eller 0 kr., og så havde jeg beholdt pengene selv.

- Det virker ikke som om, man hos Skat har for meget fokus på forretning. Vi er jo tvunget til at være kunder hos dem, og så behøver de jo ikke yde god kundeservice. Jeg savner lidt menneskelig forståelse, det synes jeg, der mangler, siger Frederik Jantzen, der i modsætning til Mikkel Weiss fortsat driver sin virksomhed.

- Det bliver en bremseklods

For Simon Christensen, der har været med til at starte to virksomheder op fra bunden, har der ikke været nogen konkrete episoder, hvor han har været i konflikt med Skat.

- Mit største problem, er det uddannelsesmæssige. Som iværksætter har man en god idé, som man gerne vil starte op, men det bliver en bremseklods det med, at man måske ikke lige er så god til det med skat og moms. Det skal gøres lettere forståeligt, så selv den med mindst viden kan sætte sig ind i det, siger han.

Gratis program kan hjælpe iværksættere:

Har du som iværksætter selv svært ved det med regnskaber og moms?

Det gratis regnskabsprogram Dinero kan være med til at give et overblik over fakturaer, køb, moms og så videre.

Læs mere på www.dinero.dk

Simon Christensen fortæller, at han på Skats hjemmeside har fundet en enkelt video, der forklarer, hvordan man indberetter moms. Sådan nogle kunne han godt tænke sig flere af. Og så foreslår han, at Skat løbende holder møder for iværksættere, hvor de eksempelvis kan tage udgangspunkt i konkrete virksomheders udfordringer.

- Jeg kan læse mere om det eller bruge penge på rådgivning, men det jeg er god til er iværksætteri og opstart af nye virksomheder, og ikke det at være min egen bogholder.

- Det hører selvfølgelig også med i det at være en virksomhed, så det er også sundt at få prøvet de her ting af med moms og skat, men jeg føler det kan læres på en lettere måde, siger han.

Men hvad har politikerne tænkt sig at gøre ved problemerne? Klik på "Iværksættere advarer: Skats opførsel kan koste jobs" i linkboksen.