Business

Danske Bedemænd vil stoppe dårlige begravelser

Der er for mange dårlige bedemænd uden den fornødne uddannelse, mener foreningen Danske Bedemænd.

Forkert kiste. Gravstenen må ikke stå på kirkegården. Ejendele forsvinder. Dårlig og til tider vildledende rådgivning.

Der er for mange dårlige bedemænd i Danmark, som ikke er uddannet til at kunne hjælpe de pårørende i den svære tid, når et familiemedlem, en ven eller en kollega går bort.

Det mener foreningen Danske Bedemænd, der derfor tilbyder sine medlemmer at blive certificeret, så forbrugerne kan se, at kvaliteten er i orden.

Ved udgangen af september vil forretning nummer 100 af foreningens 290 medlemmer have opnået en såkaldt ISO9001-certificering, og forventningen er, at de fleste øvrige bedemænd følger trop. Der er omkring 450 bedemandsforretninger i Danmark.

- Vi mener, det er nødvendigt, at branchen får et løft, fordi vi har set alt for mange eksempler på dårlige bedemænd, som alt for nemt er kommet til at praktisere som bedemænd uden nogen viden eller kendskab til området, siger Axel Jørgensen, der er business manager for Danske Bedemænd.

For at få certificeringen skal bedemanden gennemgå en uddannelse, hvilket ellers ikke er et krav for arbejde som bedemand.

Hvis bedemanden er certificeret, kan forbrugerne kigge efter det såkaldte DS-mærke, der er en garanti for en høj kvalitet i betjening og vejledning, at prisen holder, og at begravelsen bliver udført under ordnede forhold.

- Man kan ikke sige, at en ikke-certificeret bedemand ikke er dygtig. Men man kan vende den om og sige, at en certificeret bedemand har et synligt bevis over for forbrugerne, der garanterer, at bedemanden er i stand til at varetage begravelsen, siger Axel Jørgensen.

Hos Forbrugerrådet er der stor opbakning til Danske Bedemænds certificeringsordning.

- Certificeringen af bedemændene har nu bevæget sig fra skrivebordet og ud i virkeligheden. Det betyder, at forbrugerne nu har bedre mulighed for at vælge bedemand på et oplyst grundlag, siger Martin Salamon fra Forbrugerrådet.

- Hvis man er ny på markedet for begravelsesydelser, er vores råd til forbrugerne: Kig efter DS-mærket, når du starter din søgning efter en bedemand, siger Martin Salamon.