Drop opsparingen: Her kan du få 25 procent i afkast

Drop opsparingen og invester i stedet i energirenovering. Sådan lyder opfordringen fra Nykredits forbrugerøkonom, Johan Juul-Jensen.

Med indlånsrenter, der er helt i bund og en samlet opsparing, der er tæt på rekordhøj, får danskerne for øjeblikket ikke nok ud af deres optjente penge.

I gennemsnit har hver eneste dansker knap 150.000 kr. stående i opsparing på bankkontoen, men de penge kan blive meget mere værd, hvis man bruger dem andre steder.

Det kunne være på energirenovering af ejendommen, hvor en investering på sigt vil give et væsentligt større afkast, end de renter, du får i banken. Sådan lyder det fra Nykredits forbrugerøkonom, Johan Juul-Jensen.

- Ved at investere fx 20.000 kr. i efterisoleringen af loftet i sin bolig, er det ikke urealistisk, at man vil kunne spare omkring 5.000 kr. på varmeregningen hvert eneste år. Det svarer til et afkast på 25 procent om året efter skat. Til sammenligning får man typisk et afkast på under en procent i banken, siger Johan Juul-Jensen til tv2.dk.

Eksempler på investeringer og det deraf følgende afkast:

Kan være svært at få penge op af lommen

Nykredits forbrugerøkonom fortæller videre, at det er typisk, at folk i krisetider spænder livremmen ind og begynder at spare op.

- Det følsomme er jo, når pengene skal op af lommen. Man skal bruge nogle penge nu for at få en fremtidig gevinst. Vi har en tendens til at have en nutidsfokusering, og det kan være lidt svært helt at indregne de fremtidige besparelser.

- Det er derfor vigtigt, at man sætter sig ned og får lagt nogle budgetter, så man kan se, hvad det kommer til at betyde økonomisk fremover, siger Johan Juul-Jensen.

Indlån i de danske banker pr. person. Priserne er angivet i tusinde.

Johan Juul-Jensen pointerer, at man med selv små investeringer i energirenovering kan opnå høje og varige afkast i form af energibesparelse.

Men inden man som forbruger kaster sig ud i de helt vilde investeringer, opfordrer Johan Juul-Jensen til, at man allierer sig med en energikonsulent for at få klarlagt, hvilke energirenoveringer der kan være fordelagtige for ens økonomi.

En sikker investering

Investeringerne er mulige at lave for langt de fleste boligejere, og ifølge Johan Juul-Jensen er der ikke den store risiko for ikke at få pengene hjem igen.

- Vi har en jævn udvikling i energipriserne - desværre opadgående - så med mindre, at f. eks. el- eller fjernvarmepriserne falder meget, så er det her jo en sikker investering, siger han.

- Man kan sparre nogle penge og få god samvittighed samtidigt. Så det er en win-win, siger han.

Har du som boligejer fået lyst til at flytte noget af din opsparing over i energirenoveringer, kan du med fordel lave dine investeringer inden året er omme. På den måde kan du nemlig nå at få fordel af det håndværkerfradrag, der sandsynligvis forsvinder i 2015.