Business

Bankernes renteforskelle rykker erhvervslivet fra hinanden

Bankerne kræver generelt for høje renter af danskernes, lyder konklusionen i en gennemgang af bankernes indtjeningsstruktur. Det er dog ikke hele sandheden, lyder det fra Mybanker.dk, der overvåger de danske banker. Bankerne forskelsbehandler små og store kunder, lyder det.

Det er afgørende, hvem du er, når du skal forhandle om din rentesats i banken.

Især hvis du er erhvervsdrivende. Mens almindelige erhvervsdrivende generelt må betale en tårnhøj rente, slipper de store virksomheder i Danmark med at betale rentesatser, der lige nu er lavere end inden finanskrisen.

Bankernes rentesatser har rykket erhvervslivet i to, lyder det fra John Norden, der er partner i bankportalen Mybanker.dk.

- Der er kommet en fragmentering af bankernes kunder i forhold til prisen. Bankerne gør større forskel på kunderne, end de gjorde inden finanskrisen, siger John Norden til tv2.dk.

- De supergode 'store' kunder betaler ikke ret meget i renter, men det gør de 'almindelige' kunder til gengæld, tilføjer han.

Betaler 10 procentpoint mere i rente

Hvor en håndværksmester skal betale over 10 procent i renter for at låne i banken, er det lykkedes de store danske selskaber at vende udviklingen.

John Norden har set flere eksempler på virksomheder, der slipper med at betale en rente på mellem 0,8 og 1,2 procent om året for de penge, de låner af bankerne - rentesatser, der er lavere end niveauet før finanskrisen, lyder det.

Forklaringen er, at bankerne er pressede på udlåns-fronten, der er en af deres store indtægtskilder.

Danskerne låner færre penge af bankerne, og det udnytter de store selskaber til at presse prisen i bund, fortæller John Norden.

De låner milliarder i bankerne for næsten ingenting - en fordel, som de mindre 'almindelige' kunder ikke får. De må betale prisen.

- De, der betaler mere, er ikke nødvendigvis dårlige kunder. De er gode kunder, for de giver en god indtjening for bankerne. De har bare ladet stå til, siger John Norden.

Forskellen er utrolig stor

Håndværksrådet nikker genkendende til problemstillingen.

Der er meget stor forskel på, hvad små og store virksomheder betaler i rente for deres lån. Det oplever man i Håndværksrådet, der samlet repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder inden for blandt andet byggeri, industri og service.

Rådet har lavet en undersøgelse blandt medlemmerne og spurgt ind til renten på deres kassekredit.

- Her oplevede vi et rigtig stort spænd. Alt fra en rente på 15-18 procent og ned til et par procenter. Så der er utrolig stor polarisering, fortæller cheføkonom i Håndværksrådet Jacob Thiel.

- Det har den konsekvens, at mindre virksomheder ikke altid kan låne til den udvidelse, de gerne vil lave.

Men er det ikke rimeligt, at mindre virksomheder betaler mere, når de ikke har samme sikkerhed, som større?

- Det kan du sige, men jeg synes ikke niveauet er fair, siger Jacob Thiel.

Udfordring at få lov at låne

Hvert kvartal spørger Håndværksrådet et udsnit af deres medlemmer om deres adgang til kapital.

Andelen af virksomheder, der svarer, at de har svært ved at få adgang til at låne penge i bankerne er steget under finanskrisen og for et halvt år siden svarede 35 procent, at de havde problemer med at få lov til at låne penge. I det seneste kvartal var det faldet til 29 procent.

- Det ser ud som om det har toppet, og jeg håber, at vi har set det værste, siger Jacob Thiel.