Business

Ny portal låner uden om banken

En ny portal er begyndt at gøre, hvad bankerne ellers ofte afviser - formidle lån til de egne af landet, som til tider kaldes Udkantsdanmark.

Og blot to måneder efter åbningen har de to stiftere fået 531 låneforespørgsler og foreløbig indhentet lånetilbud på næsten 100 millioner kroner.

Det skriver Politiken tirsdag.

Den nye portal hedder UdenomBanken og formidler lån med en fast rente på 7-9 procent - væsentlig højere end tidens realkreditlån med historisk lav fast rente på omkring 3 procent.

Til gengæld er døren åben for folk, som hidtil ikke har kunnet få boliglån i banker og realkreditinstitutter.

Ofte har disse mennesker en god økonomi, men får alligevel afslag, fordi huset ligger et sted, hvor realkreditinstituttet vurderer, at det vil være svært at sælge igen.

I nogle tilfælde er huset simpelthen for billigt til, at instituttet vil være med. Det er nemlig små boliglån, der oftest ender med at give institutterne tab.

- Vi havde helt ærligt troet, vi tidligst ville være nået så langt om et halvt år, men der er stor interesse, siger Carsten Schellenbauer Nielsen, der er administrerende direktør i Udenombanken, til Politiken.

Blandt investorerne er der masser af interesse for at låne penge ud på denne måde. Det fortæller Lasse Sørensen fra First Pantebrevsselskab, der repræsenterer en kreds af de investorer, som nu låner penge ud via Udenombanken.

- Lån med otte procent giver efter diverse omkostninger omtrent seks procent i afkast for investoren, som samtidig har sikkerhed i fast ejendom. Det er meget højt i denne tid, hvor renterne ellers er lave, siger han til Politiken.

Portalen er et kærkomment alternativ til bankerne, mener privatøkonom Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg:

- For låntagerne er det her supergodt. Det presser bankerne til at tænke på nye måder, siger Kim Valentin, der også er borgmester for Venstre i Gribskov, til Politiken.