Business

Novo misser vigtig aftale i USA

Novo Nordisk står fortsat uden for, når det gælder den omfattende indkøbsorganisation Express Scripts tilskudsliste, hvor man sidste år mistede organisationens tilskud til både Victoza og NovoLog. Det skriver branchemediet MedWatch.

Det står klart, efter at tilskudslisterne fra både Express Script, der dækker omkring 25 mio. amerikanere, og den lidt mindre CVS Caremark er blevet offentliggjort.

- Der er en efter min vurdering større forskel på Victoza og Byetta/Bydureon - det er der også vist i kliniske studier. Set i det lys kunne man måske ud fra et Novo-perspektiv have håbet på, at Victoza igen kunne have været komme på listen hos Express Script for 2015. Man kunne have haft en formodning, om at der ville have været et push back fra patienter og læger om at få indlemmet det bedre middel, Victoza, igen. Men der er status quo, siger Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen til MedWatch og tilføjer om CVS Caremark:

- Hvis man skal have de positive Novo-briller på, så er der fokus på, hvor store rabatter medicinalselskaberne er villige til at give på deres lægemidler. I det lys er det positivt, at man fra Novos side har formået at fastholde sin position på CVS Caremarks liste, som jeg mener, man fik tilbage i 2012.

Novo Nordisk har ifølge Ritzau Finans tidligere estimeret, at det koster omkring 1 pct. af det globale salg i 2014, at Express Scripts har fjernet det hurtigtvirkende insulin Novolog samt GLP-1-midlet Victoza fra sine lister.

Derfor kunne det undre, at man umiddelbart ikke er villig til at deltage i rabatspillet om den store kontrakt.

- Det er simpelthen et udtryk for, hvor villig man er til at give rabatter til de her store indkøbsorganisationer. Det ser således ikke ud til, at Novo indtil videre har været villig til at konkurrere på det her parameter og give så meget køb på sine indtægter. Det er også værd at bemærke, når man ser på CVS Caremark-kontrakten i forhold til de nye SGLT-2-midler inden for diabetes, hvor Invocana er med, mens Farxiga ikke er med. Det vidner også om, hvilket fokus de her store kontrakter har. Og det er, hvem der er villige til at give de største rabatter, siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer:

- Man kunne dog godt formode, at Novo har været villig til at give en eller anden form for rabat i forhold til CVS Caremark, som de ikke har været villige til at give i større grad på Express Script. Express Script er jo noget større end CVS Caremark, så det kan sagtens være, at de kræver en større rabat.