Business

Rådgiver: Få vurderet dit hus igen og spar kassen

Boligpriserne er gennem årene gået både op og ned. I flere dele af landet er priserne på det seneste dog gået opad. Det er helt åbenlyst godt nyt for de danskere, der skal sælge deres boliger i disse områder, men det er også godt nyt for de boligejere, der ikke har tænkt sig at flytte. Man kan nemt spare mange tusinde kroner ved at invitere en vurderingsmand på kaffe.

Hans Peter Christensen, der er partner og rådgiver i rådgivningsvirksomheden Uvildige, har på det seneste anbefalet mange af sine kunder til at invitere realkreditinstituttets vurderingsfolk på visit i privaten.

Boligpriserne er steget, og bor man i et område, hvor boligpriserne er i gået markant i vejret, kan det nemlig være en fordel at få vurderet boligen igen. Det kan udløse en klækkelig besparelse, lyder det fra Hans Peter Christensen.

- Jo mere dit hus er værd, jo mindre betaler du i bidragssats. Skulle du have noget lån i banken, kan du også bruge anledningen til at tage de lån og lægge dem ind i dit realkreditlån, siger han til tv2.dk.

Så meget kan du spare

Det har flere af hans kunder gjort, og de har sparet mange tusinde kroner på denne manøvre. Efter vurderingen har de lagt lånet om og tjent kassen, lyder det.

- Man kan typisk spare mellem fem og ti procent, dvs. 5.000 til 10.000 kroner om året pr. 100.000 kroner, man får lagt om. Bankgælden er variabelt forrentet, så det skal sammenlignes med en F1-rente inklusiv bidrag, der lyder på omkring 1 procent, siger Hans Peter Christensen.

Et banklån kan nemt have en rente på 6-11 procent, og der er derfor mange penge at spare, hvis man får lånet 'lagt' ind i huset, forklarer rådgiveren.

Har man kun gæld gennem sit realkreditinstitut, er besparelsen lidt mindre, men den er ikke uvæsentlig. Her kan man nemlig barbere en del af sin bidragssats, hvis man får vurderet sit hus og omlægger sit lån.

- Det er især på afdragsfrie lån, at der er meget høj bidragssats på de "yderste" belåningsprocenter. Her kan det være 0,5-1 procent, der kan spares, hvis man eksempelvist får flyttet realkreditlånene under en belåning på 60 procent. Så en vurdering, der bliver sat 250.000 kroner højere, hvilket vi har set ske flere gange, kan betyde en besparelse på et par tusinde om året, men i mange år frem, siger rådgiveren.

Det er bare om at komme afsted

Man skal selv regne efter, om det er en god forretning eller ej. Der er altid omkostninger forbundet med at omlægge lån, men hvis man alligevel overvejer at lægge om, er det bare med at komme i gang, lyder Hans Peter Christensens opfordring:

- Du skal bare spørge dit eget selskab om at få en ny vurdering. Det kan godt være, at man skal være lidt insisterende og sige, at huset er steget i værdi, fordi området er steget i værdi, eller hvis man mener, det er i god stand, siger han og fortsætter:

- Man skal være opmærksom på, at der findes det, der kaldes "kantstensvurderinger", hvor vurderingsmanden nøjes med at køre forbi og kigger fra vejen for at konstatere, at huset findes og ser nogenlunde ud. Her bliver prisen beregnet ud fra gennemsnittet i området. Er dit hus bedre end gennemsnittet, skal du have dem indenfor for at se huset, siger rådgiveren.

Spar flere penge: Byd flere på kaffe

Derudover er det en god idé at bede andre realkreditinstitutter end sit eget om en vurdering, og der er flere at vælge mellem:

Totalkredit, Realkredit Danmark, BRFKredit og Nordea Kredit er de fire store realkreditinstitutter i Danmark, som udsteder realkreditlån gennem bankerne. Derudover kan man i dag også få et såkaldt prioritetslån i flere af landets banker - et lån, der er meget lig et traditionelt flekslån.

Det er en god idé, for der kan godt være forskel på vurderingerne. Der kan godt være forskel på helt op til 10 procent, siger Hans Peter Christensen.

- Derudover kommer realkreditselskaberne typisk med slagtilbud til potentielt nye kunder: En gratis omlægning eller til meget lave omkostninger, og igen, hvis man alligevel ville lægge sit lån om, er det oplagt at få omkostninger reduceret ved at skifte realkreditselskab. Det kræver selvfølgelig at vurdering og bidragssatser er mindst lige så gode ved det nye selskab, siger han.