Business

Novo-boss: Jeg ville have været skovrider

Han sidder på toppen af verdens førende virksomhed indenfor diabetesmedicin. Virksomheden hedder Novo Nordisk, og chefen for det hele er danske Lars Rebien Sørensen. Nu deler han ud af sine bedste råd til de 60.000 studerende, der lige er blevet optaget på en uddannelse. Selv drømte han om at blive skovrider.

Lars Rebien Sørensen

Stilling: Topchef for Novo NordiskUddannelse:Forstkandidat ved den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. En eliteuddannelse, der indeholder såvel biologi, teknologi og økonomi.

Hvad har din oprindelige uddannelse betydet for det sted, du er i dag?

Jeg laver noget helt andet i dag. Da jeg læste, gjorde jeg det, fordi jeg gerne ville være skovrider, som er noget med frisk luft og et virksomt liv i naturen. Men i dag er jeg jo chef for en lægemiddelvirksomhed, og jeg sidder på et kontor. Men jeg er utrolig glad for min uddannelse, som lærte mig, at jeg kan sætte mig ind i komplekse problemer, og jeg kan gøre tingene færdige, når jeg starter på dem.

Desuden har det, at jeg har gennemført en eliteuddannelse givet mig mulighed for at anskueliggøre, at jeg nok kan håndtere en krævende jobsituation.

Hvad vil du råde de 90.000 unge til, der netop er kommet ind på en uddannelse?

De skal bide tænderne sammen. De første semestre er ofte utrolig teoretiske og krævende. Det er først i det senere uddannelsesforløb, de kommer tættere på det emne, de valgte uddannelsen ud fra. I starten er der nogle basale discipliner, man skal lære. Det er ofte meget abstrakt og kan synes irrelevant erhvervsmæssigt. Men det er en slags akademiske armbøjninger, man skal gennemgå. Så de nye studerende skal bide tænderne sammen. Halvfærdige uddannelser kan vi ikke bruge til noget i erhvervslivet.

Hvordan synes du, man skal vælge uddannelse?

Der er nogen, der siger, man skal vælge uddannelse med hjertet. Jeg synes også, man skal vælge med hjernen. Man skal vælge noget, man er god til. Hvis du er god til at spille violin, og du ikke er en god tekniker, så er det bedre at blive en endnu bedre violinist på musikkonservatoriet. Man skal dog også vide, at karrieremulighederne er meget specielle som violinist - man kan blive musiklærer eller komme ind i et symfoniorkester. Man bliver ikke administrerende direktør, det vil kræve en teknisk uddannelse.

Og under sin uddannelse skal man generelt være opmærksom på, at den videre uddannelse foregår senere ude i erhvervslivet. På din uddannelse lærer du nogle grunddiscipliner. Den specialiserede viden, får de først, når de kommer ud til os i erhvervslivet.

Skal man altid tage en uddannelse?

Der er nogen mennesker, der har en helt speciel karakter, som gør at de er ekstremt kreative. Ofte vil de hellere styre tingene selv i stedet for at indordne sig under andres allerede eksisterende planer og regler. Sådan tror jeg, det er for iværksættere, som ofte har en helt speciel personlighed. Vi ser ofte, at de starter på en højere uddannelse og går der, indtil de mener, de har fået tilstrækkeligt med færdigheder til, at de kan lave noget banebrydende. Det er okay, at de gør det, hvis de lykkes med at skabe deres egen virksomhed.